De Legendariërs 1 / De Steen van Jovenia van Patrick Sobral

D

Ze worden de Legendariërs genoemd. Ze zijn met z’n vijven en vertegenwoordigen de vergeten echte waarden: edelmoedigheid, intelligentie, dapperheid, enz. Zijn het volwassenen? Nee, ze wáren volwassen. Maar hun laatste gevecht tegen de kwade krachten liep slecht af. Alle volwassenen werden weer kind! Kunnen de Legendariërs deze fout goedmaken?

Danaël, de leider van de Legendariërs, heeft een manier gevonden om de betovering waardoor iedereen in Alysia weer kind is geworden, ongedaan te maken. Maar daarvoor heeft hij de hulp nodig van zijn vier voormalige mede-Legendariërs. Het blijkt niet eenvoudig te zijn om het ‘oude’ team weer bij elkaar te krijgen.

De Mening van Jeroen

De Legendariërs zijn ondertussen gemeengoed geworden voor de vele Ketnetkijker(tje)s, maar het avontuur van de vijf helden op het kleine scherm, begon eigenlijk al een hele tijd terug onder de vorm van een strip. Reeds in 2004 kwam schrijver/tekenaar Patrick Sobral met het eerste verhaal op de Franstalige markt. Het duurde echter nog tot 2012 voor de strip ook zijn vertaling voor de Nederlandstalige markt kende. De reeks is dus zeker niet meer van de jongste en telt in de originele uitgaves reeds 23 afleveringen. In onze contreien zijn we echter nog maar aan het twaalfde deel toe.

Het verhaal van ‘De Steen van Jovenia’ kent zijn aanvang eigenlijk na een hele resem gebeurtenissen, waardoor de eerste pagina’s van het boek volledig gewijd zijn aan een soort inleiding die de setting van de strip kadert binnen de grote fantasiewereld en bijhorende geschiedenis waarin de hoofdpersonages vertoeven. Dit eerste deel uit de serie is een aangename mix van een behoorlijke hoeveelheid verhalende tekst en sprekende illustraties, terwijl de tekst voornamelijk het verhaalaspect voor zijn rekening neemt en de illustraties de ondersteunende rol op zich nemen en de gebeurlijke humoristische insteken extra in de verf zetten.

Sobral koos met ‘De Legendariërs’ voor een tekenstijl die hard aanleunt bij manga en dan voornamelijk de chibi-variant, met bijhorende getekende emoties die we eerder gewoon zijn van de aziatische strip- en comicreeksen. Grote details hoef je in de achtergrond van de illustratievakken niet te verwachten, maar er werd daarentegen wel veel aandacht besteed aan de inkleuring, waardoor je heel wat diepgang in het palet mag verwachten. Een aangename ervaring in vergelijking met heel wat soortgelijke stripboeken. Na de leesbeurt snap je meteen waarom deze reeks ook zijn weg naar het kleine scherm heeft gevonden. De tekenstijl en de kleurrijke beelden lenen er zich perfect toe.

De verhaallijn is niet geheel verrassend, maar kent enkele originele elementen, die het verhaaltempo wel lekker hoog houden en nooit de indruk wekken louter paginavullend te willen zijn. De personages krijgen allen een voldoende introductie in dit eerste deel en de relaties tussen het vijftal worden duidelijk afgelijnd. ‘De Steen van Jovenia’ is dan ook eerder een introductie op de verdere verhaallijn, dan een echt op zich staand avontuur. Het is echter netjes voldoende uitgewerkt om een eigen aflevering binnen de reeks te verdienen.

Liefhebbers van de zachtaardige mangavariant ‘chibi’ en lezers van avontuurlijke fantasieverhalen zullen met deze reeks ongetwijfeld hun hart kunnen ophalen. En gelukkige kunnen ze dat ondertussen als twaalf nederlandstalige afleveringen lang. Sobral heeft in ieder geval mijn interesse gewekt. Dit is er eentje om te blijven volgen.

Stripgegevens :

  • Titel : De Steen van Jovenia
  • Reeks : De Legendariërs
  • Auteur : Patrick Sobral
  • Uitgeverij : Silvester Strips
  • ISBN : 9789058857613

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories