Sterrenwaas 1 van Bourhis en Spiessert

S

Lang geleden, in een landstreek heel heel ver hiervandaan…

Vermoordde Heer Zwardveder, die naar de donkere zijde van het Gloof was overgelopen, alle Jadenridders. Hij houdt prinses Leïca gevangen om haar de plannen van Zwartburcht te ontfutselen. Zij draagt troubadour Raf-Raf, bijgenaamd R2, op een boodschap door te geven aan een zekere Suzy-Wan de cenobiet: “Je bent mijn enige hoop, Suzy-Wan. Bevrijd me en luister naar dit lied…”

Een parodie voor liefhebbers van de originele serie

Boeken heb je in vele soorten en maten en als je wat breeddenkend bent, kan je heel wat uitgaves onder die noemer scharen. Graphic Novels hebben vandaag de dag al hun plekje weten te veroveren op de boekenmarkt, maar ook het gouwe ouwe stripverhaal heeft nog steeds een zekere aantrekkingskracht. Met dank aan Silvester Strips konden ook wij proeven van deze klassiekers en mochten we onze kritische blik richten op Sterrenwaas van scenarist Bourhis en tekenaar Spiessert.

Sterrenwaas is niet de eerste samenwerking tussen Bourhis en Spiessert. Ze kenden in het verleden al succes met uitgaves als Ingmar en Hélas en zetten dit keer hun tanden in een parodie op de scifi klassieker der klassiekers Star Wars. De tekenstijl van Spiessert is niet meteen de gestileerde aanpak die de modale striplezer gewoon is van reeksen als Jommeke of Suske en Wiske. Spiessert kiest ervoor om zijn verhaalkaders te vullen met een uiterst minimalistische verhaalweergave. De focus ligt uitsluitend op de personages die het verhaal vertolken en er wordt weinig of geen aandacht besteed aan de uitwerking van achtergrondafbeeldingen. Het kan dan ook enige aanpassing vereisen om deze aanpak naar waarde te schatten.

Een bekend verhaal parodiëren kan op verschillende manieren. Soms kiest men ervoor om op subtiele wijze accenten te verschuiven binnen een gekende verhaallijn of kiest men met vertrouwde personages voor een alternatieve storyline. Sterrenwaas gaat echter voluit voor slapstickhumor, woordspelingen en vette knipogen, terwijl het verhaal uit de ruimte werd geplukt en in een middeleeuws keurslijf werd gegoten. Geen enkele kans wordt onbenut gelaten om Star Wars op de schop te nemen.

Het mag duidelijk zijn dat deze reeks niet voor iedereen is weggelegd. Dit is geen strip die je in de hand neemt omwille van de diepgaande teksten of wondermooie tekeningen. Als je Star Wars best leuk vond en je houdt wel van een parodie, dan zal Sterrenwaas je ongetwijfeld weten te bekoren. Zonder de achtergrondkennis van de originele reeks echter, missen de grappen en grollen veelal hun doel en zal Sterrenwaas waarschijnlijk niet je ding zijn.

Voor mij (als Star Wars-fan en liefhebber van alle soorten humor) heeft Sterrenwaas alvast een aangename leesbeurt opgeleverd. Lekker verstand met verstand op nul gniffelen in een hoekje van de sofa.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories