What the H@ck – Maria Genova

W

Wat doe je als jouw telefoon of laptop gehackt wordt en alles wat je hebt opgeslagen verdwijnt? De 13-jarige André is heel verbaasd en boos als hem dit overkomt. Hij besluit de strijd aan te gaan met de cybercriminelen. Hij bedenkt een game en het anti-hack­platform Hackshield, waarmee hij andere jongeren wil waar­schuwen. Als DarkHacker13 dit ontdekt, valt hij op allerlei ­manieren aan. André komt steeds dieper in de problemen. Iemand verstuurt vanuit zijn naam vervelende berichten en hij wordt zelfs door de politie opgepakt. Hoever durft André te gaan in zijn strijd tegen de kwaadaardige hacker?

De Mening van Jeroen

Maria Genova is zowat een authoriteit als spreker over privacy en cybercrime. Met tal van presentaties op haar naam en de grote vraag naar nieuwe voorstellingen, kan ze best wel haar geloofsbrieven voorleggen. Als schrijfster is ze dan weer niet enkel van deze werken bekend, maar schreef ze ook tal van boeken voor zowel jong als oud. Na het verschijnen van haar succesvolle “Komt een vrouw bij de H@cker”, besloot ze om ook de jongste gebruikers van computers, tablets en smartphones aan te spreken. Hiertoe schreef ze het boek “What the H@ck”.

Het boek bestaat eigenlijk uit twee delen die beiden op het zelfde gegeven van cybercriminaliteit en privacy ingaan. Eerst krijgt de lezer een verhaal voorgeschoteld waarin het hoofdpersonage niet alleen zelf te maken krijgen met de vermelde problematieken, maar die er ook zelf mee aan de slag wenst te gaan en in verhaalvorm enkele tips en trucs naar voor schuift. Wat volgt is een eerder encyclopedische weergave van enkele stereotypische problemen en hoe ze te voorkomen of op te lossen.

Echt vergelijkbaar materiaal is er op de (nederlandstalige) markt niet beschikbaar, waardoor we deze uitgave niet kunnen opwegen tegen zijn concurrenten. En op dat vlak scoort Genova dus zeker goeie punten. Ook het tweede deel van het boek, waarin we een overzicht op kindermaat en in jongerentaal geschreven krijgen valt absoluut in de smaak en zal voortreffelijk zijn doel bereiken in het kader van preventie en bestrijding van allerhande problemen waar jongeren kwetsbaar voor zijn.

Waar “What the H@ck” een klein beetje zijn opzet mist is het inleidende verhaal dat net een iets te belerende indruk nalaat en eerder kunstmatig aanvoelt. Het verhaal dient overduidelijk louter om het gegeven van cybercriminaliteit te kaderen en kent niet de nodige diepgang, uitbouw van personages of uitdagende verhaalopbouw die je van een spannend jeugdboek zou mogen verwachten. Ik durf dan ook te stellen dat je dit boek niet aanschaft of aan een jongere schenkt omwille van de uitstekende leesbeurt, dan wel om de uitgave te hanteren als ideale inrijpoort om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Dit schrijfsel van Maria Genova beoordelen als puur leesboek zou bijgevolg een oneerlijke beoordeling met zich meebrengen. Wanneer je het product gaat bekijken als werkinstrument of uitdagende cross-over tussen verhalende en informatieve insteek, dan scoort “What the h@ck” pas ten volle.  

Boekgegevens :

  • What the H@ck
  • Auteur : Maria Genova
  • Aantal pagina’s : 128
  • Uitgeverij : Kluitman
  • ISBN : 9789020622447

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories