Jij bent de liefste van Hans en Monique Hagen

by Jeroen Dejaegere
0 comment

LIEFSTE
Ik zoek een woord
Een heel nieuw woord
Een woord dat niemand kent
Ik zoek een woord
Dat zeggen wil dat jij de liefste bent

De Mening van Jeroen

Hans en Monique Hagen hebben wat met versjes. In diverse samenwerkingen brengen ze poëzie op kindermaat. Met ‘Jij bent de liefste’ zetten ze hun gekende aanpak verder en brengen ze in samenwerking met illustratrice Marit Törnqvist een bundel van 23 vertederende gedichten samen.

Marit Törnqvist is geen onbekende in het kinderboekenwereldje. De vele nominaties en shortlist vermeldingen van grote prijzen als de Astrid Lindgren memorial Award en de Hans Christian Andersen Award bewijzen dat ze haar strepen al heeft verdiend. Eén van de sterkste punten van deze publicatie, zijn dan ook de illustraties die per gedicht telkens breed over twee pagina’s worden weergegeven. Bijna elke tekening heeft een accentkleur die de sfeer van het gedicht mee helpt bepalen. In een schetserige stijl pent ze de speelse personages en settings neer.

De relatief korte gedichtjes zijn makkelijk leesbaar voor kinderen vanaf zo’n 8 jaar en geven op heel toegankelijke en creatieve manier het thema van de tekst weer. Stuk voor stuk zijn het tedere proza-werkjes die ook bij momenten een glimlach op je gezicht zullen toveren. Ze vertrekken vanuit de ervaringswereld van kinderen en geven op laagdrempelige manier hun zienswijze weer.

Op zich staand zijn de gedichten elk op hun manier juweeltjes, waarmee je met jongere kinderen aan de slag kan gaan als basis voor een thematisch gesprek, om ze aan te zetten tot eigen creatief schrijven, of gewoon om gezellig bij weg te dromen. Alleen lijkt de titel van de bundel niet bij elk van de teksten te passen.

Een heel leuk gegeven bij het boekje, is dat de gedichtjes ook als lied werden bewerkt en dat deze via spotify te beluisteren zijn. De liedjes zelf maken de gedichten net nog wat toegankelijker en zijn heel leuk om in klas te laten horen of met je kind op schoot de prenten te bekijken. Toch wel een extraatje dat voor bonuspunten zorgt.

Poëzie lijkt voor veel jongeren een verloren kunst en ik was dan ook blij om vast te stellen dat er nog koesterboekjes in het genre verschijnen die sterk genoeg zijn om deze kunstvorm voor kinderen te laten herleven. Op een rustig momentje of net voor het slapen gaan, garandeert ‘Jij bent de liefste’ elk kind een nacht vol zoete dromen.

Boekgegevens :

  • Jij bent de Liefste
  • Auteur : Hans en Monique Hagen
  • Uitgeverij : Querido
  • Aantal pagina’s : 50
  • ISBN : 9789045100142

You may also like

Leave a Comment