Super Kaka / Een nieuw schooljaar van Davy Mourier

S

Ontdek de fantastische avonturen van een jongen en zijn onwaarschijnlijke droom: een kleine kaka die, vreemd genoeg, naar aardbeien ruikt. Samen gaan ze de wereld redden! Tenminste, dat willen ze toch proberen!

Bij de Imagi-school worden alleen de meest getalenteerde kinderen toegelaten. Hoe dat wordt gemeten? Je moet voldoende verbeelding hebben om je droom tot leven te brengen in vorm van een wezen. Lucas, die per vergissing aan de toelatingsproef deelneemt, laat Super Kaka verschijnen en wordt door iedereen uitgelachen! Maar tijdens hun avonturen wordt al snel duidelijk dat Super Kaka een van de krachtigste dromen is die ooit is gedroomd!

De Mening van Jeroen

Uitgeverij Silvester Strips brengt strips in vele soorten en maten op de markt. Van de doorsnee huis-tuin-en keukenstrip, tot graphic novels voor volwassenen. De reeks Super Kaka van Davy Mourier mag dan wel een Europees product zijn, het oogt en voelt als een doorwinterde manga aan. Mourier is trouwens met deze reeks uit 2016 niet aan zijn proefstuk toe. Zijn bibliografie vult toch al gauw meer dan een A4-tje en de gebruikte tekenstijlen durven wel eens uiteen lopen.

De titel van de reeks kan dan wel al een tipje van de sluier oplichten, het blijft natuurlijk een gimmick die vooral een jonger publiek zal aanspreken en benadrukt de underdog positie van het hoofdpersonage. Ondertussen toch een veelgebruikt uitgangspunt, temeer daar de insteek van een speciale school voor bijzondere kinderen met een “magische” droom-sidekick niet meteen uiterst origineel kan genoemd worden.

De tekeningen worden op het blad gebracht in mangaverhoudingen, met hier en daar toch enkele chibi-elementen. Dit maakt het voor de hedendaagse jeugd wel heel herkenbaar, daar deze van origine Japanse tekenstijl toch al enkele jaren onze contreien wist te veroveren. De personages worden kleurrijk en divers naar voor gebracht, maar er wordt echter weinig of geen aandacht besteed aan de achtergronden van de beeldkaders. En dat is wat jammer. Gezien de beperkte hoeveelheid tekst, zou er met een meer gedetailleerde achtergrond meer te beleven vallen op de bladspiegel.

De verhaalinsteek is best leuk en nodigt uit om meteen de hele reeks door te nemen, al heb je gezien de vorige opmerkingen steeds het gevoel dat de leesbeurt net iets te vlot vordert.

Super Kaka is als gimmick maar grappig voor één episode, maar levert voldoende verhaalstof om de vervolgdelen te rechtvaardigen en blijvend aan te spreken bij zijn doelpubliek. Volwassenen zullen niet te snel vallen voor de insteek, terwijl jonge tieners ongetwijfeld zullen smullen van deze stripreeks.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories