Bot. Kleine Robot. Groot Avontuur van Shane Hegarty

B

Maak kennis met Bot, een kleine, leuke, schattige en aaibare robot. Op een dag wordt hij wakker op een schroothoop met een barst in zijn scherm en slechts enkele herinneringen. Hij weet dat hij een eigenaar heeft, Roos, en hij is er zeker van dat ze niet van plan was om hem kwijt te spelen. Hij is dan ook vastbesloten om haar te vinden, maar hij weet alleen niet hoe… Ga mee met Bot op een gevaarlijk avontuur, op zoek naar zijn thuis, en ontdek wat echte vriendschap is.

De Mening van Jeroen

Auteur Shane Hegarty is geen onbekende voor engelstalige fantasyliefhebbers. Zijn Darkmouth reeks kende al heel wat succes en heeft een grote schare volgers bij de jeugdige lezers. Voor de nederlandstalige markt, maken we voor het eerst kennis met deze schrijver door de release van het eerste deel in de Bot-reeks die bij uitgeverij Blloan onderdak vond.

Bot is een charmant verhaal over een robot met een eigen willetje en een hoog knuffelgehalte. Het is niet alleen een avonturenverhaal in een futuristische setting, maar ook een verhaal dat thema’s als “jezelf zijn”, “iedereen is uniek” en “vriendschap” hoog in het vaandel draagt. Het boek is doorspekt met cartoonachtige zwartwit tekeningen die afwisselend in grootte de tekst begeleiden en versterken. De illustraties van Ben Mantle zijn een streling voor het oog en vooral de cover zal geen enkele jeugdboekenfan onberoerd laten. Ook het formaat ligt heel lekker in de hand. En zeg nu zelf, een hardcover krijgt van ons altijd een streepje voor.

Voor de volwassen lezer, zal ongetwijfeld de vergelijking met werken van Isaac Asimov de kop opsteken. De occasionele knipoog naar I, Robot of het kortverhaal Robot Dreams is dan ook nooit veraf. Jonge lezers hebben natuurlijk die achtergrond niet en zullen de insteek als uiterst origineel ervaren.

De schrijver brengt tal van kleine avonturen voor het hoofdpersonage samen in één verhaallijn en zorgt voor een netjes afgewerkt geheel. Het boek voelt dan ook niet aan als zomaar het eerste deel in een hele reeks, maar eerder als een op zich staand boek. Het grote lettertype en de korte hoofdstukken zijn zeer uitnodigend voor beginnende lezers van pakweg acht jaar of ouder. Het geheel werkt ook uitnodigend om de voorvermelde thema’s te bespreken of aan de slag te gaan met opdrachten in een klasgroep.

Met iets meer dan 230 pagina’s is dit geen klein boekje, maar de schrijfstijl is uiterst aangenaam en het leestempo ligt lekker hoog, zodat je voor je het weet het eerste grote avontuur van Bot achter de kiezen hebt. Nu is het aftellen tot ook het tweede deel in onze regio kan verwelkomd worden. (en misschien wel hopen dat ook Darkmouth zijn weg naar een nederlandstalige uitgever vindt)

Boekgegevens :

  • Bot, Kleine Robot, Groot Avontuur
  • Auteur : Shane Hegarty
  • Uitgeverij : Blloan
  • ISBN : 9789403216591

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories