Bron 1 / Ziel van Nico De Braeckeleer

B

Een meisje met een mysterieus verleden gaat op zoek naar haar identiteit, haar ziel… De energieke Zoë heeft alles wat haar hartje begeert. Ze behaalt goede schoolresultaten, is een artistiek talent, leeft zich als dj uit op feestjes, en haar ouders steunen haar in alles wat ze doet. Bovendien heeft ze ook haar eerste vriendje: Justin. Nadat ze betrokken raakt in een auto-ongeluk krijgt ze plots vreemde herinneringen. Herinneringen aan een leven dat ze niet heeft geleefd. Zijn het enkel dromen, nachtmerries, of is er meer aan de hand? Stilaan haalt ze de waarheid boven water, een waarheid die heel haar wereld door elkaar schudt.

Ziel is een pakkende, meeslepende thriller over liefde, opgroeien en op zoek gaan naar je identiteit, naar je ziel, naar je eigen plek in de wereld. De twists volgen elkaar in een verschroeiend tempo op en voeren je naar een onverwachtse climax die je nooit meer vergeet. Ziel is het eerste deel in de gloednieuwe Bron-reeks. De boeken zijn apart te lezen. Nico De Braeckeleer is auteur en scenarist. Er staan al heel wat (jeugd)boeken op zijn naam en hij schrijft ook mee aan verschillende bekende reeksen op televisie. Zijn apocalyptische Young Adult boekenserie Adem, over de gevolgen van de klimaatverandering, houdt nog steeds duizenden lezers in de ban.

De Mening van Jeroen

Iedereen die mijn blog al een eindje volgt, weet dat ik een enorme grote fan ben van Nico De Braeckeleer en alhoewel ik me dan voornamelijk focus op zijn schrijfsels voor Young Adults, werden zijn bijdragen voor de vampier-boeken en de Junior Monsterboeken zeker ook naar waarde geschat. Ik kon enorm genieten van de Dodenwereld, maar hij wist me pas helemaal over de streep te trekken met de Adem-serie. Toen hij aankondigde dat er een nieuwe YA-reeks van zijn hand zat aan te komen, zat ik meteen gespannen op de eerste rij te wachten tot ik die onder ogen kon krijgen.

En ik zal maar meteen met de deur in huis vallen : Ook nu weer is “Ziel”, het eerste deel in de Bron-reeks een voltreffer van formaat. Het bevat zowat alles wat een begeesterend boek moet bevatten. Van een nette en logische opbouw, over geloofwaardige personages, tot een strakke spanningsboog die de lezer meevoert naar de uiteindelijke climax. En zoals verwacht (daar het een eerste deel in de reeks betreft), eindigt het verhaal met een open verhaaleinde. 

Wie eerder al boeken van De Braeckeleer heeft gelezen, zal ook in deze uitgave zijn erg toegankelijke en vlotte schrijfstijl weten te smaken. Het boek zelf is daarbij opgedeeld in drie delen : “Herinneringen”, “Dood” en “Ziel”. De delen volgen netjes de verhaallijn en zorgen voor een logische opdeling. De hoofdstukken binnen de drie delen zijn telkens relatief kort gehouden en in combinatie met een licht verteerbare bladspiegel kent het verhaal dan ook een enorm hoog lees- en verhaaltempo. Terwijl in het eerste deel voornamelijk een eerder ongemakkelijke sfeer tussen de personages overheerst, schakelt het tweede deel de scifi-insteek in hoogste versnelling en eindigt het boek in deel drie met een luik dat zich best laat vatten onder de noemer “actie”.

De auteur kent zijn vak als geen ander, dat bewijzen alvast de vele succesvolle boeken die hij jaarlijks uit zijn pen laat stromen. In “Ziel” blijkt zijn kunde voornamelijk uit het geloofwaardig neerzetten van de personages en de herkenbaarheid van de leefwereld waarin tieners vertoeven. Ook al is dit dan wel een paar jaartjes in de toekomst. Hij neemt voldoende de tijd om de leefwereld van zijn personages te schetsen en die stuk voor stuk van voldoende diepgang te voorzien.Net zoals bij “Adem” grijpt hij ook hier weer terug naar een hot topic in de hedendaagse maatschappij. Waar dat voorheen voornamelijk de klimaatsverandering was, legt hij nu de focus op technologische vooruitgang. 

Opnieuw legt Nico De Braeckeleer een foutloos parcours af met “Ziel”, het enige minpunt voor lezers, dat ik ook al aanhaalde bij het vierluik “Adem”, is de lange wachttijd op het volgende deel in de reeks. De torenhoge verwachtingen nemen we er graag bij.

Boekgegevens :

  • Titel : Ziel
  • Reeks : Bron
  • Auteur : Nico De Braeckeleer
  • Uitgeverij : Baeckens Books
  • ISBN : 9789059247765

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories