De Fantastische Vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp

D

Welkom bij de Vliegwedstrijd voor Vogels! Tien teams gaan van start. Maar tijdens de race komen de deelnemers één voor één in de problemen. Team Flamingo komt niet van de grond, Team Havik verlaat het toestel met de schietstoelen en Team Struisvogel-Pinguïn stort neer! Wat is hier aan de hand? En waarom komt Team Kip als enige níét in de problemen?

Een fantastisch, groot prentenboek boordevol komische details, waarin de kijker het ware verhaal van de race zelf mag ontdekken…

De Mening van Jeroen

Sommige prentenboeken brengen een leuk verhaal, andere dan weer wondermooie prenten, nog andere brengen een combinatie, en er zijn er die proberen zowat alle troeven van een prentenboek in één uitgave te proppen. “De Fantastische Vliegwedstrijd” is zo een boek dat de ouderen onder ons meteen doet denken aan de Wacky Races van Warner Bros, maar dan op voorleesmaat.

De auteur Tjibbe Veldkamp brengt het verhaal van de vliegwedstrijd vanuit een soort commentator-positie, die het hele gebeuren van live beschrijvingen voorziet. En dat komt nog het beste tot zijn recht, wanneer het boek wordt voorgelezen. Het verhaal bestaat in deze uitgave echter heel duidelijk uit twee delen. Niet alleen de tekst is belangrijk, de tekeningen vertellen in dit boek vaak veel meer dan de commentator kan vaststellen/vertellen. Daarom is “De Fantastische Vliegwedstrijd” niet alleen een leesboek of voorleesboek, maar ook wel een zoekboek en vooral een kijkboek.

De illustraties worden door Sebastiaan Van Doninck vrij gedetailleerd over de pagina’s uitgesmeerd en kunnen niet in één oogopslag worden doorgenomen. Ze vereisen best wel een aandachtige kijkbeurt en zelfs bij een tweede of derde keer zal je nog nieuwe details ontdekken. Alhoewel je de prenten wel degelijk kan gebruiken voor het voorlezen bij groepen kinderen, speelt het echte verhaal en het grootste plezier zich af van dichtbij en valt een één op één voorleesbeurt aan te raden. 

En dat is meteen het zowat enige minpunt aan deze uitgave. Een ideaal boek voor thuis met je kind op schoot of in de sofa, of zelfs net voor het slapen gaan, maar helaas wat minder geschikt in klas- of groepsverband omdat dan heel wat details in de tekeningen verloren gaan.

Boekgegevens :

  • Titel : De Fantastische Vliegwedstrijd
  • Auteur : Tjibbe Veldkamp
  • Illustraties : Sebastiaan Van Doninck
  • Uitgeverij : Querido
  • ISBN : 9789045124063

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories