Grensgebieden van Arne Dahl

G

Wanneer de vijftienjarige Ellen spoorloos verdwijnt, vermoedt Sam Berger van de Stockholmse politie dat er een seriemoordenaar aan het werk is. Niemand deelt zijn vermoeden; Sam ziet zich genoodzaakt alleen op onderzoek uit te gaan. En dan ontdekt hij sporen – sporen die speciaal voor hem bedoeld lijken te zijn.

De Mening van Sven

Arne Dahl is het pseudoniem voor de Zweed, Jan Arnald. Het heeft toch een lange periode geduurd alvorens men dit te weten kwam. Arnald is zeer bekend in Zweden. Naast auteur is hij ook redacteur en literair criticus.

Met het boek, Grensgebieden, schreef hij het eerste deel in zijn Berger en Blom reeks.

Het verhaal speelt zich af in Zweden. Meestal in het heden, maar hier en daar is er wel een flash back naar het verleden. Deze manier van werken lees ik wel graag. Die flashbacks geven me toch een inzicht in de connectie tussen verleden en heden.

Het plot maakt hier en daar onverwachte kronkels die je direct terug het verhaal in gooien.

Wat me wel opviel is dat de dialogen tussen de verschillende personages soms aan de lange kant kunnen zijn. Hierdoor verloor ik nu en dan toch wat mijn aandacht. Er wordt zoveel informatie in die dialogen gestopt dat je echt wel de aandacht er moet bijhouden om alles in je geheugen op te slaan.

Wel zeer goed gevonden om een alledaags voorwerp te gebruiken als connectie tussen alles. Iets wat in het begin van het verhaal banaal lijkt wint aan belangrijkheid naarmate het verhaal vordert.

De personages zijn zeer goed uitgewerkt. Qua karakters en manier van denken zijn ze zeer mooi omschreven. De onderlinge dynamiek is erg voelbaar bij de lezer.

Het slot bevat onverwachte elementen en sluit perfect dit verhaal af. We worden verwend met sommige van de beste plottwisten van het volledige boek.

Conclusie
Een spannend boek, met soms te lange dialogen, die toch zijn plaats waard is in het thriller segment.

Boekgegevens :

  • Titel : Grensgebieden
  • Auteur : Arne Dahl
  • Uitgeverij : de Geus
  • ISBN : 9789044537734

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories