H@ck 2 / De Kolonie van Mirjam Mous

H

Het razendspannende vervolg op de futuristische thriller H@ck – Het instituut

Holden en zijn zus Prissy leven in de nabije toekomst. Vroeger dreigde de aarde ten onder te gaan aan de klimaatverandering die natuurrampen en voedseltekorten veroorzaakte. Inmiddels lijken alle wereldproblemen opgelost, maar er gelden strenge wetten om ervoor te zorgen dat dat ook zo blijft. Toen Holden de regels overtrad, werd hij naar het Cliffton Instituut gestuurd, waar hij steeds meer over de ogenschijnlijk ideale samenleving ontdekte. Uiteindelijk zijn alle puzzelstukjes in elkaar gevallen en is het plaatje compleet. Holden beseft dat de mensheid groot gevaar loopt. Hij moet Prissy en haar hackervrienden zien te stoppen voor het te laat is. Maar kan hij hen overtuigen van zijn gelijk? Prissy weet zeker dat ze de nieuwe leiders gaat ontmaskeren en laat zich dat niet zomaar uit het hoofd praten. Broer en zus denken allebei de waarheid te kennen en komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wie heeft er gelijk? De gevolgen zullen niet te overzien zijn als ze achter de verkeerde vijand aan gaan…

In dit razendspannende vervolg op H@ck – Het instituut volgt eindelijk de langverwachte ontknoping.

De Mening van Jeroen

Mirjam Mous is een begrip in de Young Adult boekenwereld, laat ons dat meteen duidelijk stellen. Ze mag dan wel vooral bekend zijn van haar Boy7, ze schreef al aardig wat jeugdboeken en young adults bij elkaar die over het algemeen best wel enthousiast onthaald werden. En terwijl heel wat schrijvers op heden opteren om een trilogie te schrijven (vraag me niet waarom net drie boeken…) doet Mous het lekker anders en brengt ze twee dikkerds in een duologie met het verhaal van H@ck.

Onder het motto “het oog wil ook wat”, is deze tweedelige reeks meteen een eyecatcher in elke etalage. De cover oogt modern, uitnodigend en vooral intrigerend. En laat dat nou perfect passen bij de eigenlijke verhaalinhoud. Het is alweer geruime tijd geleden, dat ik het eerste deel mocht doornemen en toen kon ik niet anders dan een quasi perfecte score toekennen. Ondertussen staat het tweede deel ook al een eindje op de boekenplank en was het tijd om dat van een kritische leesbeurt te voorzien.

Net als met haar “Password” en de klassieker “Boy7” kunnen we ook hier spreken van een technothriller. We krijgen een verhaal voorgeschoteld dat zich in een soort alternatieve en ietwat dystopische toekomst afspeelt en waarbij technologie een heel belangrijke insteek verzorgt. Hedendaagse maatschappij-problematieken worden wat uitvergroot en de overheid is een allescontrolerende instantie. Het verhaal gaat naadloos verder waar het eerste deel stopte en wordt ook nu weer opgedeeld in relatief korte hoofdstukken die afwisselend het standpunt van broer en zus Holden en Prissy schetsen. De schrijfster kiest ervoor om het plot niet zomaar blindelings naar zijn climax te laten toelopen in dit tweede deel, maar opteert voor een nogal drastische plotwending, die, zelfs al worden de plannen uit het eerste deel bewaarheid, de verhaallijn nu helemaal ondersteboven gooit. Knap dat we die twist niet zagen komen. 

Ondertussen worden wat losse eindjes weggewerkt en wordt voornamelijk verder geschreven aan de gebeurtenissen met de vertrouwde personages uit “Het Instituut”, terwijl toch wat ruimte wordt gemaakt voor enkele belangrijke karakters in het verhaal, zij het dat die ondanks hun grote rol in het uiteindelijke verloop toch wat minder belicht worden. 

Dit tweede deel uit de reeks weet het aardige verhaaltempo van zijn voorganger te evenaren en verzwakt geen moment. De gebeurtenissen volgen elkaar vlot op en de structuur blijft logisch en realistisch aanvoelen. Zonder spoilers te willen delen, kan ik ook alvast meegeven dat Mous de reeks in schoonheid afsluit zonder in de valkuil te trappen van het klassieke “alles komt weer goed”-einde.

Beide boeken in de reeks mogen dan wel niet van de minste zijn qua omvang, ze lezen met een rotvaart weg en voelen heel erg actueel aan. Een mustread voor alle YA-fans die niet bang zijn van een mix van thrillerelementen en een vleugje scifi.

Boekgegevens :

  • Titel : De Kolonie
  • Reeks : H@ck
  • Auteur : Mirjam Mous
  • Uitgeverij : Best of YA
  • ISBN : 9789000370962

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories