Wat Mick zag van Lars Deltrap

by Jeroen Dejaegere
0 comment

Mick en Hannah gaan een weekend logeren in de Ardennen. Het hotel dat mama en papa hebben uitgezocht is niet zo modern als ze hadden verwacht. Het is er ook een beetje geheimzinnig. Tenminste, dat vindt Mick. Verdwijnen er hier spullen? Gedragen sommige gasten zich niet heel verdacht? En wie vaart daar ’s nachts in een bootje op het meer? Zijn zusje en ouders hebben niets in de gaten. Gelukkig heeft Mick alles gezien! Hij gaat op onderzoek uit. Op grote zoekplaten is te zien hoe speurneus Mick de boel in de gaten houdt en een mysterie onthult.

De Mening van Jeroen

Het is al enige tijd geleden dat ik nog illustraties van Lars Deltrap mochten bewonderen. Meest bekend is hij misschien wel omwille van zijn bijdrage aan de uiterst populaire Blitz-reeks, maar hij illustreerde ondertussen toch al een mooi portfolio bij elkaar. Naast het illustreren van andere auteurs hun boeken, koos hij er dit keer voor om een volledig zelfgemaakte productie uit te brengen. Het werd niet zomaar een prentenboek, neen, het werd een speurboek en dat is toch altijd net iets leuker.

“Wat Mick zag” is een zeer geslaagde who-dunnit voor kinderen. Het valt moeilijk anders te beschrijven, al blijft het verhaal steeds netjes op kinderniveau.. Samen met de auteur, gaan de lezertjes (of de kijkertjes in geval van een voorleesbeurt) op onderzoek naar de mysterieuze gebeurtenissen in het hotel waar Mick en zijn gezin verblijven. In een kleine vijftig pagina’s wordt naar de climax toe gewerkt, waarbij telkens over twee naast elkaar liggende pagina’s een grote en best wel gedetailleerde illustratie wordt voorgeschoteld, ondersteund door een korte verhalende tekst. 

De illustraties (overwegend zwart-wit met een klein sporadisch vleugje kleur) spiegelen niet alleen de inhoud van het eigenlijke verhaal, maar bieden de lezer nog heel wat meer informatie. In een schetserige stijl worden tal van kleine details in de tekeningen geplaatst, waardoor een aandachtige kijkbeurt vereist is om ten volle van het boek te kunnen genieten. Door de omvang van de illustraties leent het boek zich ook uitstekend tot een voorleesbeurt in groep.

Lars Deltrap maakte bij “Wat Mick zag” een duidelijke keuze om zijn illustraties het hoge woord te laten voeren en wat mij betreft was dat de enige juiste keuze. Het is een prentenboek, een vertel-zelf-boek, een speurboek, een kijk-je-ogen-uit-boek, maar het is bovenal een heel mooi eindproduct, dat ons doet verlangend uitkijken naar wat Lars nog meer in zijn mars heeft.

Boekgegevens :

  • Titel : Wat Mick zag
  • Auteur : Lars Deltrap
  • Illustraties : Lars Deltrap
  • Uitgeverij : Querido
  • ISBN : 9789045124308

You may also like

Leave a Comment