Zo word je illustrator

Z

Je zal het maar zijn, illustrator. De hele dag tekenen voor je werk! Maar hoe word je eigenlijk illustrator? Wat moet je tekenen? En doe je ook nog iets anders? Waarom zijn tekeningen of beelden eigenlijk nodig? En wanneer is een beeld goed genoeg? Iedere illustrator werkt op zijn of haar eigen manier. Sommigen experimenteren erop los. Anderen kunnen weken over een tekening doen. Mark Janssen vertelt hoe hij illustrator is geworden, wat hij zo mooi vindt aan zijn vak en hoe hij werkt.

De Mening van Jeroen

Het Documentatiecentrum brengt al geruime tijd informatieve boeken op de markt rond allerhande onderwerpen. Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben er wel een boekje over. Ze verzorgen telkens in iets meer dan 24 pagina’s een publicatie op maat van lagere schoolkinderen. 

In deze reeks gingen ze samen met Mark Janssen aan de slag om een blik achter de schermen te bieden in het leven van een illustrator. Het interview met Mark is best wel leuk, zeker gezien hij ondertussen toch al wat naam en faam heeft opgebouwd bij het jonge leespubliek. Helaas houdt de beperking van het aantal pagina’s ook in dat heel wat compromissen moeten gemaakt worden in dit mini-naslagwerkje. Zo wordt helaas niet echt aandacht besteed aan het eigenlijke illustreren zelf, met eventueel een korte bespreking van techniek of hoe je nu zelf kan aan de slag gaan. 

Het geheel voelt eerder aan als een uitgebreid artikel dat zo is weggeplukt uit een schoolhandboek, dan een echt volwaardig naslagwerk waarmee je aan de slag kan. Om het geheel wat interessanter te maken, kon makkelijk verwezen worden naar youtubevideo’s, een website met eerste stappen, links naar diverse portfolio’s enz. De mogelijkheden zijn legio, maar komen jammergenoeg niet aan bod.

Voor enthousiaste jongeren is dit boek een mini-inkijk in het leven van een illustrator en biedt de uitgave een uurtje leesplezier, maar daar blijft het dan ook bij. Er wordt geen wereldschokkend nieuws gebracht en de inhoud bevat geen informatie die ook maar enigszins langer dan de leesbeurt in hun hoofd zal blijven hangen. Jammer, want dit is een gemiste kans.

Boekgegevens :

  • Titel : Zo word je illustrator
  • Uitgeverij : Documentatiecentrum
  • ISBN : 9789463418010

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories