Stille Duisternis van Fenneke Zwaaneveld

S

Een mysterieus wolkendek verschijnt aan de hemel en hult de wereld in duisternis. De mensen in Vera’s omgeving beginnen zich anders te gedragen. Nog even kan Vera genieten van dat wat ze het liefste doet: schilderen, het liefst bloemen. Maar die verwelken en de kleuren verdwijnen. En buiten dreigt gevaar.

De veranderingen in Vera’s familie en vriendengroep eisen al haar aandacht op. Thuis lopen de dingen uit de hand, de wanhoop komt steeds dichterbij. En dan verschijnt de schim. Is er nog een weg terug naar het licht?

De Mening van Jeroen

De discussie of Young Adult dan wel een genre, dan wel een leeftijdsaanduiding is, zal verschillende conclusies voortbrengen, naargelang wie je de vraag stelt. Wat mij betreft is dit louter een leeftijdsaanduiding die zich op het scheidingsvlak bevindt tussen de echte “volwassen” boeken en de jeugdverhalen. Net omdat die specifieke leeftijdscategorie (meestal tussen 16 en 21 jaar) toch wel een eigen belevingswereld en appreciatie voor de samenleving kent. En aangezien elke leeftijdscategorie dan wel nog zijn eigen genres heeft, kan je ook bij Young Adult thrillers, fantasy of romans terugvinden. Wat me het meeste boeit aan Young Adult boeken, is het feit dat ze enerzijds dan wel nog steeds zeer toegankelijk zijn en geen hoogdravende teksten bevatten, maar anderzijds dat ze tevens problematieken of thema’s aanraken die in jeugdverhalen eerder worden gemeden.

Dit gezegd zijnde, bracht uitgeverij Hamley Books dit jaar toch wel al een relatief uitgebreid aanbod aan boeken voor Young Adults voort en wisten die me in de meeste gevallen wel te bekoren. (De spreekwoordelijke uitzondering ter zijde gelaten) Mijn verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen ik “Stille Duisternis” in handen kreeg. De blurb beloofde in ieder geval veel goeds en een verhaal met fantasy-elementen sla ik nu eenmaal nooit af.

Fenneke Zwaaneveld debuteert met “Stille Duisternis” en kon alvast de interesse wekken met de initiële opzet van haar verhaal. De hele korte inhoudsbeschrijving op de achterflap neigt naar een duister fantasieverhaal met een vleugje drama, maar houdt helaas geen gelijke tred met de eigenlijke verhaallijn. Aanvankelijk wordt de lezer ondergedompeld in een eerder problematische leefsituatie van het hoofdpersonage, terwijl van een echte verandering of evolutie geen sprake is, omdat de schrijfster niet voldoende de tijd neemt om het hele gebeuren voorafgaand aan de duisternis van voldoende diepgang te voorzien. Dat zorgt er dan weer voor dat je als lezer de indruk krijgt dat alle drama die zich afspeelt in het leven van het hoofdpersonage als “normaal” moet worden bestempeld. Ook de leefwereld van de personages voelt als onrealistisch aan. Terwijl school en werk als eerder bijkomstig worden aanzien, wordt de hele wereld in duisternis gehuld, maar ook daar wordt relatief weinig aandacht aan besteed. Het hoe en waarom worden dan wel in de eindsequentie van het boek uit de doeken gedaan, maar van enige opbouw naar het gebeuren is hoegenaamd geen sprake. 

De fantastische elementen die voor mij de grote aantrekkingskracht waren van de korte inhoud, blijken niet meer te zijn dan extraatjes bij een eerder dramatisch verhaal vol conflict-relaties. Het verschijnen van de duisternis lijkt buiten een sporadisch hoofdstuk in het boek niet echt een grote rol te spelen en de duistere figuren die ermee gepaard gaan, komen te laat in het verhaal om nog een echte rol te kunnen spelen. Daardoor lijkt ook de climax van het verhaal alsof het snel erbij werd geplakt, om toch maar het verhaal te kunnen afsluiten. 

Zwaaneveld hanteert een vlotte schrijfstijl, maar trapt in heel wat valkuilen van debuterende schrijvers. Haar structuur is niet voldoende uitgedacht en ze weet de balans tussen fantasy en drama niet te bewaren. Had ze de keuze gemaakt om of de fantasy ten volle uit te werken, of volledig te gaan voor een drama, dan was de conclusie helemaal anders geweest. Nu raakt het boek kant noch wal. Technisch heeft de auteur de schrijfkunst onder de knie, alleen de uitvoering laat wat te wensen over, ik ben dan ook heel benieuwd wat ze met wat meer ervaring en een beter uitgedachte plot kan aanvangen. 

Boekgegevens :

  • Titel : Stille Duisternis
  • Auteur : Fenneke Zwaaneveld
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967556

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories