De Huiself van Bruce Coville

D

Hilarisch eerste deel in fantasierijke en magische serie van Bruce Coville

Angus is een huiself, een magisch wezentje dat dolgraag huishoudelijke klusjes doet voor de mensen aan wie hij toebehoort. Nu woont hij bij Alex en zij is echt de grootste sloddervos ter wereld. En tot Angus’ frustratie vindt ze dat zelf helemaal niet erg!

Angus vindt het vreselijk om bij Alex te wonen, maar al snel ontdekt hij dat ze door een oeroud pact tot elkaar veroordeeld zijn. En daardoor loopt de familie van Alex bovendien groot gevaar! Samen proberen Angus en Alex dit alles op te lossen – en dan het liefst voordat ze elkaar de nek omdraaien!

De huiself is het hilarische eerste deel van een betoverend tweeluik! Het tweede deel, De schat van de griffioen, verschijnt binnenkort.

De Mening van Jeroen

Soms heb je van die jeugdboeken die je helemaal top vindt, niet omwille van de originele plot, of het schitterende verhaal, maar gewoon omdat het geheel zo ongelooflijk leuk, interessant en vooral charmant is opgebouwd. Bruce Coville, die al een kast vol boeken schreef, moet het vooral hebben van zowat alles wat met fantasie en lekker griezelen te maken heeft. Geen wezen gek genoeg of hij heeft die al uit zijn pen geschud. 

Met “de Huiself”, zijn nieuwste (her-)uitgave voor de Nederlandstalige markt, richt hij zich voornamelijk tot de 8-12 jarigen. Geen gegriezel deze keer, maar gewoon een driftige elf met een heel groot hart en een verhaal met een torenhoog knuffelgehalte. Het boek zelf (dat eerder al verscheen onder de titel “De Vloek van Angus”) brengt de avonturen van huiself Angus als een unieke mix van verhalende dagboekfragmenten, brieven en andere documenten die een belangrijke rol spelen in dit bijna-sprookje.

Het geheel bevat dan wel enkele “moderne” elementen, het eindresultaat voelt best tijdloos aan, zonder daarbij oubollig te lijken. Het plot is lekker braaf en blijft op elk moment netjes binnen de lijntjes van het doelpubliek kleuren. De verhaallijn wordt niettegenstaande de verschillende elementen binnen de hoofdstukken, vlot opgebouwd en alle gebeurtenissen passen logisch in elkaar. De evolutie in de relatie tussen de twee hoofdpersonages voelt als natuurlijk aan en ze worden beiden van voldoende achtergrond en diepgang voorzien om ook hun lezers te charmeren. 

“De Huiself” is zo’n boekje dat de tand des tijds zonder problemen kan doorstaan, omdat het nu eenmaal niet aan een bepaalde geschiedkundige periode lijkt gelinkt te zijn. Als je echt op zoek gaat naar een minpunt, kan je er misschien op uit komen dat deze uitgave voor sommige lezers net wat te braaf is, maar dat kan je bezwaarlijk als negatief gaan bestempelen.

Boekgegevens :

  • Titel : De Huiself
  • Auteur : Bruce Coville
  • Uitgeverij : Van Holkema & Warendorf
  • ISBN : 9789000373796

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories