Conquests 1 / Islandia van Jean-Luc Istin

C

De mensheid bestaat uit 5 kolonies. Hun ruimteschepen zetten koers naar 5 exoplaneten. Deze werelden worden bevolkt door intelligente levensvormen. Wie wil overleven heeft maar één keuze: veroveren.

In de toekomst bestaat de mensheid uit 5 kolonies. Hun armada’s met ruimteschepen zetten koers naar 5 exoplaneten. Deze werelden worden bevolkt door intelligente levensvormen. Wie wil overleven heeft maar één keuze: veroveren.
Het reisdoel wordt bereikt: Islandia, een ijsplaneet met slechts één autochtoon ras. Op bevel van Admiraal Ragnvald Hakarsson wordt Oberleutnant Kirsten Konig belast met het leggen van de contacten met de “Islandiërs’. Sinds ze ontwaakte uit haar cryoslaap heeft Konig last van een niet aflatende hoofdpijn, duizeligheid en hallucinaties die verbonden lijken te zijn met de planeet. Dan krijgt ze te horen dat de tweede kolonie werd aangevallen. Er zijn geen overlevenden of getuigen.
Konings onderzoek lijkt erop te wijzen dat de Islandiërs de schuldigen zijn, maar dan ontdekt ze een spoor dat leidt naar het hart van een complot dat ze nooit voor mogelijk had gehouden.

De Mening van Jeroen

Zivorad Radivojevic is nu niet meteen een naam die makkelijk te onthouden is of snel van de tong rolt, maar het is niettemin de naam van een striptekenaar met enige wereldwijde bekendheid. Zijn werk in de reeks One in samenwerking met Sylvain Cordurié  zag al eerder het levenslicht in de lage landen, zij het dan enkel in het Frans of via import in het Engels en voor de nederlandstalige horrorstripfanaten onder ons is een eerdere kennismaking met de reeks Alice Matheson niet onwaarschijnlijk. Op de vertaling van zijn overige (best wel leuke) samenwerkingen, is het voorlopig wachten.

Conquests is een scifi-strip, ontsproten in het hoofd van Jean-Luc Istin, met een verhaal zoals een verhaal hoort te zijn. Een uitgebreide schets van de gebeurtenissen en de eerste karaktersettings bij de aanvang van de strip. Een geleidelijke evolutie van het hoofdpersonage met een intrigeopbouw van de plot vergezeld van de nodige spanning. Natuurlijk kunnen we niet meteen stellen dat de eigenlijke opzet van het verhaal nog bijster origineel te noemen valt. Daarvoor zijn we al te doorwinterd in het scifi-genre, maar de vertolking van het verhaal over het hebberige en niets ontziende mensenras, tegenover de vredelievende “vreemde” ruimterassen blijft universeel toepasbaar en werd netjes ingevuld.

De illustraties in deze uitgave laten geen plaats voor witruimte en vullen de bladzijdes met het o-zo-traditionele duistere ruimtesfeertje en bijhorende kleuren. Tekst en beeld zijn uitstekend op elkaar afgestemd om de lezer tot de laatste minuut geboeid te houden. Het geheel laat ons mijmerend terugdenken aan de (nog steeds lopende) reeks Aquablue, die een zelfde verhaalvibe uitstraalt. De tekenstijl van Zivorad past uitstekend bij het genre en de matglanzende look van de pagina’s geeft het geheel een zekere charme.

Het verhaal is op zich staand, maar maakt deel uit van een vijf-luik waarvan er momenteel reeds drie telgen verkrijgbaar zijn. Elke telg van de reeks is een samenwerking tussen Istin en andere illustrator.

Dat deze reeks niet meteen voor iedereen is weggelegd, hoef ik vast niet te vertellen, maar voor een echte scifi-fan is dit een must-have. En dan zal je me vast vergeven als ik je zeg dat het extraatje dat je moet betalen voor een hardcoverversie toch wel de moeite loont en quasi een verplichting is om deze strip de lof te brengen die het verdient.

Stripgegevens :

  • Schrijver : Jean-Luc Istin
  • Tekenaar : Zivorad Radivojević
  • Aantal pagina’s : 80
  • Uitgeverij : Silvester Strips
  • ISBN : 9789463065726

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories