Monsta van Dita Zipfel

by Jeroen Dejaegere
0 comment

Monsta is het zat.
Hij had speciaal dít kind uitgekozen bij wie hij onder het bed was gaan wonen om het te laten griezelen. En hij deed zo zijn best.

Hij had:
* zijn tanden extra scherp gevijld;
* enge maskers gemaakt;
* aan deurposten geknaagd;
* deuren laten kraken;
* knuffels verstopt;
* met zijn knokkels geknakt;
* zijn spierballen getraind;
* aan het dekbed gesjord.

En wat gebeurde er? Niets! Helemaal niets. Het kind sliep gewoon door alles heen en grinnikte en snurkte zelfs zachtjes in z’n dromen!

Geen wonder dat Monsta het opgeeft, toch?

De Mening van Jeroen

Elke uitgeverij heeft zo zijn sterke (en soms wat minder sterke) kanten. De één is ijzersterk in young adult, terwijl de ander het weer moet hebben van zijn jeugdboeken. En zo is De Vier Windstreken volgens mij voornamelijk heel erg goed thuis in kinder- en prentenboeken. Niet voor het eerst sta ik vol bewondering te kijken naar alweer een wondermooie uitgave van dit productiehuis.

Wanneer ik de naam Dita Zipfel laat vallen, zal dit vast niemand echt bekend in de oren klinken, meer dan een flauwe mijmering aan een veelkleurig traktaat uit Willy Wonka’s Snoepjesfabriek zal deze auteur dan ook niet bij je oproepen. In onze contreien brengt hij met Monsta voor het eerst een nederlandstalige uitgave uit. Dit doet hij in samenwerking met illustrator Matteo Dineen en meteen raken ze de juiste snaar.

Deze hardcover editie brengt zijn lezers in een kleine 50 pagina’s het verhaal van een eng monster dat eigenlijk helemaal niet zo eng is. De humoristische insteek is dan ook nooit heel erg veraf. De verhaallijn brengt ons een soort monoloog van een teleurgesteld wezentje, dat maar niet kan begrijpen waarom hij zijn “kind” geen angst kan aanjagen. De tekst lijkt geschreven door een kind (monster) en wordt heel leesbaar in grote (handgeschreven) lettertypes op de bladzijden geplaatst. Daardoor is het boek niet alleen een perfect verhaaltje voor het slapengaan, maar is het ook een aantrekkelijke instap voor beginnende lezertjes.

De grote sterkhouder van dit boek is het o-zo-charmante werk van illustrator Dineen, die werkelijk pareltjes van paginavullende tekeningen aflevert. Zelfs de tekeningen die (zogenaamd) door het kinderlijke monster zijn gemaakt druipen van de charme. Elke illustratie wordt in een ware kleurenpracht op het blad getoverd en geeft de lezer heel wat voer om zijn kleine voorleesspruit in die verhaalwereld onder te dompelen.

Je hoort het, ik ben echt lovend over deze uitgave en wil het iedereen aanraden. Maar toch kan ik niet anders dan een klein minpuntje duiden dat het geheel net onder de volle score laat landen. De plotwending aan het eind van het verhaal voelt als wat offbeat wanneer je de verhaallijn volgt en lijkt haast een mini-commercial voor het vervolgboek dat er ongetwijfeld zit aan te komen. Op zich geen slechte zaak, want het plot laat heel wat ruimte voor uitbreiding, maar het charmante van de zachte opbouw naar de eerste verhaalclimax gaat wat verloren en je krijgt als lezer het gevoel dat dezelfde plotwending best op een andere wijze werd aangebracht.

Maar zoals ik al zei : dit is slechts een klein minpuntje en neemt niet weg dat De Vier Windstreken wederom een succesnummer in hun stal hebben staan. En ik hoop dan ook dat heel wat jonge lezers en luisteraars net als ik kunnen genieten van dit kleine monster.

Boekgegevens :

  • Titel : Monsta
  • Auteur : Dita Zipfel
  • Uitgeverij : De Vier Winstreken
  • Aantal pagina’s : 48
  • ISBN : 9789051167733
  • Leeftijd : Prentenboek

You may also like

Leave a Comment