Fort Enigma van Dianne Arentsen

F

Tijdens de zomervakantie organiseert professor Inventus een groot toernooi in Fort Enigma voor kinderen met uitzonderlijke talenten. Door middel van puzzels, opdrachten en raadsels moeten ze zichzelf bewijzen, want alleen de beste deelnemers kunnen in de finale komen.

De dertienjarige Lex uit Nederland is een van de spelers. Hij begint vol goede moed aan de opdrachten, maar al snel heeft hij het akelige gevoel dat er iets niet juist is. ’s Nachts klinken er vreemde, rinkelde geluiden door de gangen van het fort. De professor is zomaar verdwenen. En dan is er ook nog de legende over een blauwe draak die onder het fort leeft. Is alles één groot spel of is er meer aan de hand?

Puzzel mee, zet je hersens aan het werk en ga kriskras door het boek. Jij bepaalt de route die je door Fort Enigma aflegt. (Inclusief QR-codes voor online spelletjes en andere leuke extra’s.)

De Mening van Elsa

Toen Dianne Arentsen mij vorig jaar al vroeg of ik haar nieuwe standalone boek zou willen lezen heb ik gelijk ja gezegd. Ze vertelde me dat het een heel ander soort boek zou worden dan haar andere drie boeken die ik toen al gelezen had. ‘Ithana’, ‘Kimoh’ra’ en ‘Eyvére’ behoren tot het Young Adult genre en vormen samen de boekenserie ‘Het patroon’. Dit boek, ‘Fort Enigma’, is Dianne’s eerste jeugdboek. Dat maakte mij echter nog nieuwsgieriger, zeker omdat ze ook vertelde dat het een speciaal, interactief boek zou worden. Kort gezegd ik was gewoon enorm benieuwd en nu is het dan zover dat ik mijn mening met jullie mag delen.

Vanaf de eerste pagina’s merk je dat het geen boek is dat je even voor het slapen gaan leest. Er komt toch wel wat extra denkwerk bij kijken doordat je af en toe puzzeltjes of andere raadselachtige dingetjes mag oplossen voordat je verder kan lezen. Ook krijg je zo hier en daar de keuze waar je verder wilt gaan lezen. Als ik het goed begrepen heb kan je op die manier het boek op verschillende manieren lezen en heeft het boek dus ook automatisch een hogere herleeswaarde voor mij en wellicht zo ook voor alle andere lezers. Dit vind ik een erg leuk en vernieuwend concept wat ik nog niet eerder ben tegengekomen. Zo denk ik ook dat bijvoorbeeld mijn nichtje van elf dit een leuk boek zal gaan vinden. Aangezien zij niet altijd de volledige concentratie op kan brengen om alleen maar te lezen.

De puzzeltjes en andere dingen waar ik het namelijk net over had kan je online vinden. Doormiddel van QR codes die je in het boek vind of gewoon door naar de website te gaan (fortenigma.nl). Tevens ben je vrij om in dit boek te kladderen als je wil, wat ook nog weleens een aangenaam gegeven kan zijn voor de jonge lezers kan ik me zo indenken. Het is dus echt een interactief boek met veel leerzame elementen op een leuke speelse manier.

Wist je dat…

Het verhaal an sich vind ik helemaal leuk. Het doet mij zo denken aan mijn kennismaking vroeger met verhalen zoals die van Berend Jager, R.L.Stine, Paul van Loon, J.K. Rowling en alle andere helden in het spannende magische schrijversveld. Grappig genoeg kreeg ik ook heel erg flashbacks naar het televisieprogramma begin jaren ’90 ‘Les Clés de Fort Boyard’ (niet veel later de Nederlandse versie ‘De sleutels van Fort Boyard’). Uiteraard zegt dit de jonge lezers waarschijnlijk helemaal niks maar hierdoor genoot ik stiekem nog meer van het verhaal.

Lex kreeg een brok in zijn keel. Het was nog veel erger dan hij had verwacht.

De jonge personages, zoals onder andere de 13 jarige Lex, zijn vermoedelijk heel herkenbaar voor de jeugdige lezers. Ik vond het boeiend blijven doordat niet alleen het spelelement een rol speelt maar ook de achtergrond en ontwikkeling van alle karakters. Je leert iedereen steeds beter kennen en voelt je naarmate het verhaal vordert steeds meer betrokken doordat je letterlijk zelf een taak vervult in het boek en op die manier ook “aangesproken” wordt.

De enige manier waarop je kunt falen, is wanneer je stopt met proberen, als je opgeeft.

Ook al doe je met enige regelmaat eerst iets oplossen of beantwoorden voordat je verder kan lezen, leest het geheel wel vlot vind ik. De spanningsboog blijft aanwezig en het is verrassend hoe je je weg baant naar het einde. Het blijft leuk, interessant en hier en daar gewoon echt grappig. De bewoording is gemakkelijk te lezen en voelt natuurlijk bij de omgeving waarin alles zich afspeelt.

Het werd tijd om zichzelf te verdedigen, om dat monster dat hem tot stilte maande te vernietigen.

Ik vond het echt een heerlijk boek, totaal weer eens wat anders dan alle andere boeken die ik lees. Bovendien vind ik het ook heel tof om te zien dat Dianne zoveel meer schrijverstalent bezit dan ik in de eerste instantie al wist en dacht. Met ‘Fort Enigma’ kan ook zeker een groep lezers geprikkeld worden die normaal niet zo’n fan zijn van lezen op zich. Dus mijn conclusie; gewoon een dikke vette aanrader voor de jeugd!

Boekgegevens :

  • Titel : Fort Enigma
  • Auteur : Dianne Arentsen
  • Uitgeverij : Zilverbron
  • Aantal pagina’s : 333
  • ISBN : 9789463081979
  • Leeftijd : 10+

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories