Trinkets – Kirsten Smith

T

Trinkets is een geweldige jongerenroman van Kirsten Smith. Bekend van de gelijknamige populaire Netflix-serie.

Elodie, Tabitha en Maureen krijgen een kick van stelen. Wanneer deze totaal verschillende meiden elkaar tegenkomen bij een verplichte bijeenkomst van Anonieme Winkeldieven, ontstaat er een wonderlijke vriendschap.
Maureen is de bad girl van het trio, Elodie de buitenstaander en Tabitha heeft alles: geld, looks, populaire vrienden én een uitpuilende kledingkast. Wat drijft hen? En hoe overleven ze die irritante bijeenkomsten en hun middelbare school?

De Mening van Jeroen

Kirsten Smith is niet meteen een naam die een belletje doet rinkelen bij boekenfans. Ze heeft dan ook nog maar een paar boeken op haar conto (letterlijk een paar), als je de samenwerkingen met Lustgarten en Franquiz niet meetelt voor de graphic novelreeks Misfit City. Ze is eerder bekend als screenwriter (en nog best succesvol ook) maar we weten allemaal dat dat niet meteen met veel bekendheid gepaard gaat.

Trinkets is het eerste werk dat vertaald werd naar het Nederlands en is gebaseerd op de gelijknamige netflixreeks. Opgepast voor de fans van de reeks : de storyline van het boek en de tvserie lopen niet helemaal gelijk.

Smith brengt ons een heerlijke insteek over onverwachte vriendschap in een hoog leestempo. Het boek brengt afwisselend de standpunten van de drie hoofdpersonages met elk hun eigenheden. De opmaak en stijl van de tekst is bij elk van de personages verschillend, zodat het net wat makkelijker wordt om volgen. Want, eerlijk is eerlijk, zelfs al wordt elk hoofdstuk voorzien van de naam van het personagestandpunt, het eerste kwart van het boek is het soms wat moeilijk om die uit elkaar te houden.

Wanneer je weet dat de reeks maar liefst twee seizoenen nodig heeft om zijn volledige verhaal te vertellen en de schrijfster erin slaagt om de verhaallijn in één boek te proppen met relatief korte hoofdstukken waarbij heel wat witruimte is voorzien, dan weet je ook dat er heel wat van de details uit de tvserie ergens tussen de letters zijn verloren gegaan. En dat is jammer, want één van de redenen waarom de personages moeilijk uit elkaar zijn te houden, is het gebrek aan veel diepgang. Ze beleven los van hun verschillende achtergrond, haast identieke verhalen, wat hen uiteindelijk een vriendschap oplevert.

Heel wat van de gebeurtenissen lijken haast als vanzelfsprekend te verlopen. Het gegeven van winkeldiefstal wordt quasi opgehemeld als doodgewoon tijdverdrijf en er hangt over het hele plot een soort Engels-Amerikaans high-school sfeertje.

Het moet gezegd dat Trinkets een typische chickflick in boekvorm is (de reeks is dat trouwens ook), maar de insteek is best wel aangenaam en heeft een hoog feelgood gehalte. Het boek is er eentje die je makkelijk in één luie dag achter de kiezen hebt, maar is er niet eentje die je lang zal bijblijven. Heb je niet veel zin om met volle concentratie een boek door te nemen, maar wil je toch je tijd in een verhaal doorbrengen, dan is Trinkets een goeie, zij het (te) makkelijke keuze.

Boekgegevens :

  • Titel : Trinkets
  • Auteur : Kirsten Smith
  • Uitgeverij : De Fontein
  • ISBN : 9789026149313

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories