Van Tijd tot Tijd van Jeroen van Rijt

V

Als Stella een vallende ster ziet, wenst ze haar overleden vader nog eens te zien. De volgende dag gaat ze op pad naar de plek waar ze vermoedt de meeste kans te hebben hem nog eens te zien. Onderweg komt ze de hond van meneer Silvester, een oude uitvinder, tegen. Deze brengt haar naar het huisje van meneer Silvester. Vanaf dat moment wordt Stella meegenomen in een reeks van spannende avonturen, die haar terugbrengen naar de tijd dat haar vader nog leefde. Maar komt haar wens in vervulling? En kan ze nog terugkomen naar het heden? Een spannend en ontroerend boek voor iedereen van 9 jaar en ouder.

De Mening van Jeroen

Een tijdje terug werd ik gecontacteerd door een naamgenoot die een boek had geschreven. Ik kreeg van hem de vraag of ik zijn jeugdboek dat werd uitgebracht bij Uitgeverij Boekscout van een passende recensie wou voorzien. Natuurlijk ga ik graag in op dergelijke vragen en was ik wel stiekem benieuwd naar deze uitgave.

De blurb van “Van Tijd tot Tijd” kon meteen mijn interesse wekken. Avonturen met een oude uitvinder? Dat schreeuwt toch om gelezen te worden. De uiteindelijke leesbeurt is er eentje geworden die heel vloeiend verliep. Jeroen van Rijt mag dan wel geen ervaren schrijver zijn, hij heeft een vlotte pen en weet zijn doelpubliek bedreven te beroeren. Het boekje zelf omvat een grote honderd pagina’s waarbij de tekst regelmatig wordt onderbroken door een paginavullende zwartwit tekening.

Het taalgebruik is netjes afgestemd op lezers vanaf zo’n tien jaar en zal ook oudere tieners best wel bevallen. De schrijver mengt avontuur, met een lichte drama-insteek en scifi-elementen tot een aangenaam verhaal met een voortvarend verhaaltempo zonder veel subplots. Hij slaagt er zelfs in om een relatief moeilijk gegeven als tijdreizen op een kindvriendelijke manier neer te pennen en te voorzien van een bevattelijke achtergrond binnen de wereld van zijn boek.

Eerlijk is eerlijk, wanneer ik het boek voor het eerst in handen kreeg, werd ik niet meteen aangesproken door de coverafbeelding, ik hou meer van afgelijnde tekeningen of een passende foto die het scifi-aspect in de kijker stelt. Ook de tussentijdse pentekeningen in het boek konden me helaas niet overtuigen. Maar wanneer ik de laatste pagina van het boek had omgeslagen, moest ik bekennen dat dit boek de tekeningen helemaal niet nodig heeft. Ze mogen dan wel een welkome onderbreking zijn voor jonge lezertjes, de tekstuele opbouw is meer dan sterk genoeg om op zich te staan.

Ik ben dan ook overtuigd dat auteur Jeroen van Rijt met de juiste commerciële aanpak een grote naam kan worden in het jeugdboekenwereldje. Met een (betere) pakkende cover en een passende promocampagne is zo een nieuwe ster geboren.

Of je nu houdt van avontuur, scifi of gewoon een goed verhaal, met Van Tijd tot Tijd zit je gebeiteld. Een echte aanrader voor zowel jongens als meisjes van tien jaar en ouder.

Boekgegevens :

  • Van Tijd tot Tijd
  • Auteur : Jeroen van Rijt
  • Uitgeverij : Boekscout
  • ISBN : 9789463897952

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories