De Dag dat Oma het Internet kapotmaakte van Marc-Uwe Kling

D

Wat een pech! Het is de ALLEREERSTE keer dat kleine Tiffany op oma past. En uitgerekend VANDAAG maakt oma het internet kapot. HET HELE INTERNET. Van de hele wereld…

Zonder internet is alles anders: Max kan niet appen, Lisa kan geen muziek meer luisteren en opa mist zijn favoriete tv-programma. Zelfs mama en papa komen vroeg naar huis, omdat ze niets meer kunnen doen op hun werk. Wat moeten ze zonder internet?

Toch wordt het een heel gezellige dag. En dat terwijl het internet het niet doet!
Of komt het juist DOORDAT het internet niet werkt?

De Mening van Jeroen

Iedereen heeft wel een oma of opa in de familie of kennissenkring die nog steeds wat technofoob (of minstens wat digibeet) blijkt te zijn. De jongeren van tegenwoordig zijn opgegroeid met begrippen als het internet, wifi of smartphones, maar er was ooit een tijd toen al die uitvindingen nog echte science-fiction leken.

Marc-Uwe Kling gaat met dat gegeven aan de slag en brengt ons het verhaal van een oma die er maar liefst in slaagt om het gehele internet kapot te maken. Een hilarisch gegeven natuurlijk. En niet alleen dat element wordt uitvergroot, het verhaal speelt zich af in een familiale setting, waarbij de rollen wat worden omgedraaid. De kleine Tiffany past voor één keer op oma en dan gebeurt dit. Het contrast tussen jong en oud kon in deze plot niet groter zijn. Terwijl Tiffany en haar broer en zus haast van kleinsaf aan met een smartphone in de hand rondlopen, is oma wat onbeholpen op dat vlak.

Natuurlijk weet iedereen tegenwoordig dat je niet zomaar “het internet” kan stukmaken of dat een klein kind op haar oma moet passen, maar het idee is wel iets waar over nagedacht kan worden. Wat in een wereld waarbij het internet niet meer bestaat? Geen enkele app die nog werkt, spelletjes zijn niet meer toegankelijk, chatten is uit den boze, online bestellen kan niet meer… Onze samenleving zou er helemaal anders uit zien. Maar dat hoeft daarom nog zo slecht niet te zijn.

De belangrijkste boodschap die de schrijver met zijn boek aan jonge lezers mee geeft, is dat we ook aandacht voor elkaar moeten hebben en dat een tijdje zonder het online gebeuren best wel leuk kan zijn. Iedereen lijkt wel te zijn vergroeid met een scherm op tablet, laptop, pc of smartphone en dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De belangrijkste momenten beleef je niet online.

Het verhaal zelf beslaat net geen 60 pagina’s en is in een heel laagdrempelig taalgebruik opgebouwd. De tekst wordt regelmatig onderbroken door leuke en kleurrijke illustraties, waardoor de bladspiegel nooit overweldigend aanvoelt voor beginnende lezertjes. Het plot is eenvoudig maar lekker humoristisch met af en toe een vette knipoog naar onze huidige leefwereld.

“De dag dat Oma het internet kapotmaakte” is perfect leesvoer voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder die niet meer zo snel een boek zouden oppakken.

Boekgegevens :

  • Titel : De Dag dat Oma het Internet kapotmaakte
  • Auteur : Marc-Uwe Kling
  • Uitgeverij : De Vier Windstreken
  • ISBN : 9789051167771

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories