Het Kleurenmonster gaat naar School van Anna Llenas

H

Na het enorme succes van het prentenboek ‘Het kleurenmonster’ verschijnt nu een tweede deel, met een heel relevant thema voor kleuters: naar school gaan!

School, wat is dat voor iets?

Het kleurenmonster is een beetje zenuwachtig.
Hij gaat vandaag voor het eerst naar school en hij heeft geen idee wat dat inhoudt.
Wees maar niet bang, monster! Er wachten daar nieuwe avonturen op je, en je zult veel nieuwe vrienden maken.

Ga met het kleurenmonster mee naar school en ontdek wat hij allemaal meemaakt!

De Mening van Veronique

Anna Llenas is een Spaanse illustrator die met deze reeks boeken en de gekleurde monstertjes, kinderen ertoe aanzet om over hun gevoelens na te denken. Voor kinderen is het moeilijk onder woorden te brengen hoe ze zich voelen, en hoe die emoties veranderen tijdens bepaalde situaties. Door dit boek te gaan gebruiken in de klas en thuis zullen kinderen zich makkelijker gaan identificeren met een bepaald kleurenmonster. Als men de monstertjes dan ook nog tot levend brengt, heb je als kleuterjuf of mama al enkele mooie stappen gezet in het proces van uitdrukken en omgaan van hun gevoelens. Wat ik heel belangrijk vind in het opvoeden van kinderen.

De monstertjes zijn zo getekend dat ieder kind die gewoon lief gaan vinden. Ze zijn ook zo herkenbaar en eenvoudig dat ieder kind ze zo kan natekenen of kleuren.

De tekeningen zijn groot op papier gezet en er staat weinig tekst bij, waardoor er voor de verteller nog plaats is om je eigen inbreng erbij te gaan vertellen. Verschillende kleuterjuffen hebben hun lessen rond emoties al zo ingedeeld dat de monstertjes al niet meer weg te denken zijn tijdens hun klasgebeuren.

Dat kleuren bij volwassen een welbepaald gevoel geven, is algemeen geweten. Maar bij kinderen is dit gegeven nog veel sterker aanwezig . Ieder kleur is een ander emotie. Geel wordt gebruikt als je blij bent. Rood als je boos bent. Zwart geeft de emotie bang terug en van groen weet je dat je terug kalmer wordt, met de kleur blauw wordt verdriet weergegeven. We houden het niet altijd bij 1 kleur en 1 gevoel, daarom wordt in het boek ook gebruik gemaakt van een kleurenmonster waar alle kleuren door elkaar staan.

In dit tweede prentenboek van de kleurmonsters wordt het thema voor de eerste keer naar school aangewend. Dit brengt voor een kleuter ook heel wat emoties teweeg. Ik heb dan ook al op vele plaatsen de creativiteit van kleuterleidster bewonderd hoe zij met dit boek in hun klas tewerk gaan.

Dus zowel voor thuis als voor op school een aanrader om met kleine kinderen te leren praten en omgaan met hun gevoelens. Ik ben voorstander van deze manier van werken. Laat mij na het lezen van dit prentenboek maar een geel monstertje zijn.

Boekgegevens :

  • Titel : Het Kleurenmonster gaat naar School
  • Auteur : Anna Llenas
  • Uitgeverij : de Vier Windstreken
  • ISBN : 9789051167368

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories