De Kleine Kapitein van Paul Biegel

D

Een van de meest geliefde kinderboeken uit de Nederlandse jeugdliteratuur van meesterverteller Paul Biegel, in een prachtige, geïllustreerde omnibus. ‘De kleine kapitein’ is een van Biegels meest geliefde boeken. Carl Hollander voorzag deze gevierde klassieker van de iconische, vrolijke maar ook spannende illustraties. De kleine kapitein bouwt helemaal zelf een boot van een badkuip, een kachel, een stoelpoot en een fietsketting. Hij doopt zijn schip de Nooitlek en begint samen met de drie verstekelingen Dikke Druif, Marinka en Bange Toontje aan een lange, gevaarlijke reis naar het eiland van Groot en Groei. Daar kun je in één nacht groot worden… Toch?

Paul Biegel is de meesterverteller van de Lage Landen, een van de meest geliefde stemmen in de Nederlandse jeugdliteratuur. Voor zijn werk kon hij onder andere twee Gouden Griffels en vier Zilveren Griffels in ontvangst nemen. Ook voor ‘De kleine kapitein’ ontving hij een Gouden Griffel. Paul Biegel is de auteur van meer dan 60 boeken.

De Mening van Veronique

50 jaar “De kleine kapitein” was een ideale reden om de boeken van Paul Biegel een nieuw jasje te geven. Het werd een omnibus waar de 3 verhalen van de kleine kapitein in gebundeld werden.

Paul Biegel was een meester in het schrijven van kinderboeken. Hij won voor de kleine kapitein dan ook een gouden griffel.

Ondanks dat het verhaal voor velen pure nostalgie is, was voor mij dit een geheel nieuwe kennismaking met de Nederlandse schrijver.

Ik was gewoon betoverd door de mooie stereotiepe tekeningen die aan de hardcover gewijd zijn. Ik had deze al meerder malen zien passeren en was maar al te blij dat ik ook de binnenzijde mocht bewonderen.

Ik heb de 3 verhalen op 3 verschillende momenten gelezen want dit is een echt voorleesboek.  Kinderen zullen het nooit moe geraken om elke avond  mee te varen met de Nooitlek en de kleine kapitein. De verhalen zijn zeer fantasierijk beschreven, maar toch is er nog een extra plaatsje om eigen verbeelding mee te laten spelen. Deze verhalen zijn niet enkel om in weg te dromen.  Als kleine ( grote) ontdekkingsreiziger krijg je ook enige informatie mee. De hoofdstukken zijn niet te lang en eindigen met een vraag of geven al enkele tips voor wat komen zal. Wat zeker de nieuwsgierigheid van kinderen opwekt om de volgende voorleessessie klaar te zijn om meer van het verhaal te weten te komen. Je leest dat dit boek niet geschreven is door de hedendaagse kinderschrijvers, maar dat weerhoud je er niet van om kinderen nieuwsgierig te maken. De setting is er eentje dat tot de verbeelding spreekt en waar je kinderen zeker mee kan boeien.

Om de boeken zelf te gaan lezen is de leeftijd moeilijk in te schatten, kinderen tussen de 10 en 12 jaar zullen misschien niet meer die interesse hebben in kapiteins , zeerovers en schatten om zelf in de boeken te gaan lezen. En voor jongere kinderen zijn de verhalen waarschijnlijk te moeilijk om zelf te gaan lezen. Dus met de komende voorleesweek in november in het verschiet, is dit het ideale boek om te gebruiken. Paul Biegel behoort tot de klassiekers onder de kinderboekenschrijvers  en mag zeker niet verloren gaan in de fantastische boekenwereld.

Boekgegevens :

  • Titel : De Kleine Kapitein (Omnibus)
  • Auteur : Paul Biegel
  • Uitgeverij : Gottmer
  • ISBN : 9789025773731 

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories