Night Thinker van Luna Van Roosen

N

“Dit is mijn verhaal, mijn eigen sprookjesachtige vertelling over een droomprins en een kasteel vol familiegeheimen. Een verhaal dat zo verkeerd loopt dat het mijn leven in groot gevaar brengt.”

Lora’s aankomst in het kasteel stond niet in de sterren geschreven. Toch ontrafelt ze onder de sterrenhemel beetje bij beetje Bobby’s familiegeheimen. Elke nacht werpt de maan nieuw licht op Bobby’s verhaal. Lora wil zijn waarheid ontdekken, maar bij elke ontdekking komt ook haar eigen veiligheid verder in het gedrang. Is zij in staat om eindelijk rozen te doen bloeien? Of zal ze nooit ontdekken welke rol voor haar is weggelegd in dit sprookje?

Night Thinker is het tweede en laatste deel uit een tweeluik, het slot op het succesvolle Day Dreamer.

De Mening van Jeroen

Een hele tijd terug kreeg ik het tweeluik Day Dreamer en Night Thinker van uitgeverij Hamley Books toegestuurd. Bij het lezen van het eerste deel moet ik eerlijk toegeven dat ik niet kon terugblikken op een onverdeeld enthousiasme. Van Roosen maakte dan wel gebruik van een schrijfstijl die volwassen oogde en hanteerde een opzet met stereotypische sprookjeselementen, het debuut was niet foutloos. Ik gaf het boek echter het voordeel van de twijfel en kon onder de noemer sprookje heel wat van die mindere punten toedekken met de mantel der liefde, in de hoop dat het sluitstuk van deze duologie mijn ongelijk zou bewijzen. Helaas doken ook in deel twee dezelfde tekortkomingen op.

De personages die normaal bij aanvang van een verhaal worden uitgebouwd en doorheen de plot voorzien worden van voldoende diepgang en evolutie, worden in Night Thinker helemaal herleid tot flinterdunne karakters. Het ietwat charmante van stereotypering in een sprookje wordt aan de kant geschoven wanneer de schrijfster er uiteindelijk voor opteert om de richting van Young Adult in te slaan. Waarmee meteen mijn bekommernissen onder voorbehoud van deel één, ten volle bewaarheid worden.

Normaal staat een verhaal door middel van zijn spanningsboog en het correcte gebruik van plotwendingen en treffend verhaaltempo. Bij Night Thinker bleven de gebeurtenissen steeds ter plekke trappelen of kregen we meer van het repetitieve karakter dat reeds in het eerste deel wenkbrauwen deed rijzen. Steeds meer kreeg ik de indruk dat ik een dagboek aan het lezen was van iemand die hoegenaamd niets beleeft. Zelfs wanneer er scènes in voor kwamen waarbij traditioneel een mini-climax kan aan worden gebouwd, werden die vakkundig door de verhaallijn de nek omgewrongen. 

Dit tweede deel legt de gebreken die al dan niet onderhuids aanwezig waren in Day Dreamer helemaal bloot en kan bezwaarlijk een aangename leesbeurt genoemd worden. Ik kan me voorstellen dat de verhaallijn de fantasie aanspreekt en ondanks stereotypering toch enigszins als origineel wordt ervaren, de uitwerking in een Young Adult blijkt een foute keuze te zijn die teveel wil dwepen met pseudo-romantische elementen. Verhaaltechnisch is dit een frustrerende ervaring. Met alle excuses aan de schitterende vormgeving van het boek.

Boekgegevens :

  • Titel : Night Thinker
  • Auteur : Luna Van Roosen
  • Uitgeverij : Hamley Books
  • ISBN : 9789463967112

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories