De Summoner / De Edele van Taran Matharu

D

Een jaar na het toernooi zitten Fletcher en Ignatius nog steeds opgesloten in de kerkers van Pelt. Nu zullen ze worden berecht door de Onderzoeksraad, een machtig instituut waarvan het bestuur niet het beste met Fletcher voor heeft. Tijdens het proces worden er schokkende onthullingen gedaan over Fletchers afkomst, maar hij heeft weinig tijd om erbij stil te staan.

De afgestudeerden van de Vocans Academie worden diep de jungle van de orks in gestuurd, om een gevaarlijke missie te voltooien voor de koning en zijn raad. Als ze falen, zullen de legers van de orks machtiger worden dan ooit. Met zijn vrienden Othella en Sylva aan zijn zijde, vecht Fletcher zich een weg naar het hart van het orkenrijk om Hominum van de ondergang te redden. Al wordt het zijn dood.

Recensie van de Redactie

Ondertussen zijn er in het kielzog van The Lord of the Rings en later Harry Potter al heel wat verhalen uitgegeven die thema’s als magie, magische wezens en toverscholen hebben aangeroerd. De één al met wat meer succes dan de ander.

Taran Matharu zorgde met zijn eerste deel van de Summoner reeks, De Nieuweling, voor een frisse wind door het genre en wist heel wat fantasyliefhebbers te overtuigen. Met De Edele trekt de auteur dit succes verder door en brengt hij opnieuw een vlotte plot met een hoog verhaaltempo.

Helemaal origineel kan je de insteek niet meer noemen, gezien de nieuwigheid er nu wel van af is, maar toch slaagt hij er in om jong en oud te bekoren met een verdere uitbouw van de belevenissen van zijn hoofdpersonage Fletcher. Zo krijgen we in dit boek antwoord op een hele resem vragen die het voorgaande deel naliet te beantwoorden en wordt opnieuw een sterke spanningsboog neergepend die op zijn hoogtepunt blijft hangen.

De achtergrond van het hoofdpersonage wordt vanuit zijn underdogpositie verder uitgediept en we krijgen meer inzicht in de historiek en afkomst. De vele nevenpersonages die de schrijver aanvoert (zeker wanneer daar ook nog eens hun demonen bijkomen) kunnen af en toe voor verwarring zorgen, maar hinderen de cadans van het verhaal gelukkig niet. Enkele subplots die in het eerste deel werden opgezet, krijgen nu uitwerking en met een aangename regelmaat worden lezers verrast door een leuke plottwist.

Matharu beschrijft zijn fantasiewereld met enige zin voor realisme en laat het geheel als echt aanvoelen, waardoor het al snel aanvoelt alsof je als lezer deel van het verhaal uit maakt. Door de vlotte pen die de schrijver hanteert, druipt het enthousiasme van de pagina’s en dit werkt uiterst aanstekelijk.

Dit tweede deel weet perfect het niveau van deel één te evenaren en doet verlangen tot ook de overige delen verslonden zijn. Een aanrader voor elke fantasy-liefhebber.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories