Havikskruid van Irena Brignull

H

‘Havikskruid’ is een spannend YA fantasy-boek over een oude profetie die op punt van uitkomen staat… Wie zal de nieuwe heksenkoningin worden?

De heksen van Havikskruid
Een eeuwenoude profetie wordt werkelijkheid: nu de oude heksenkoningin op sterven ligt, zal het geslacht Havikskruid de nieuwe koningin leveren. En aangezien Ember Havikskruid weinig magische krachten lijkt te bezitten, ligt het voor de hand dat haar nichtje de uitverkorene is.

De profetie op losse schroeven
Maar dan kruist de ‘gewone’ sterveling Poppy hun pad. Door haar leren de heksen wat mensen van vlees en bloed voelen: liefde, passie, verdriet, maar al snel ook jaloezie en haat. Als dan ook nog eens blijkt dat Poppy verontrustend veel bijzondere gaven heeft, komt de profetie op losse schroeven te staan…

Irena Brignull: voor de liefhebbers van Kiera Cass en Cornelia Funke
‘Havikskruid’ is het debuut van de succesvolle Britse scenarioschrijfster Irena Brignull, bekend van Shakespeare in Love en animatiefilms als The Little Prince (2015) en The Boxtrolls (2014).

De Mening van VĂ©ronique

De kinderen werden geboren toen de klokken twaalf sloegen. Toen ze eindelijk nat en plakkerig uit de buik van hun moeders gleden- hun gezichtjes vertrokken van de inspanning van het geboren worden, hun vuistjes gebald en de oogjes stijf dichtgeknepen- schoof er een donkere wolk voor de volle maan en in het bos werd de hemel zwart.  

Met deze woorden start een verhaal, die zweeft tussen de twee meisjes Poppy en Ember. Twee meisjes, die totaal elkaars tegenpolen zijn,  maar elkaar door het toeval beter leren kennen. De vriendschap loopt niet altijd van een leien dakje mede omdat ze zichzelf ook nog niet door en door kennen. Beide getekend door het anders zijn en zich niet thuisvoelen in de omgeving waar ze nu vertoeven. Kunnen we hier praten over toevallige ontmoeting, of zijn er andere krachten die zich hier gaan in moeien?

Deze young adults hardcover zou ik aanraden aan jongeren vanaf 12 jaar. Het verhaal is supervlot geschreven en vertaald. Waardoor je met de nodig magie van het ene hoofdstuk naar het andere leest. De personages in het boek zijn zodanig beschreven dat ze gerust iemand uit jou vriendenkring zouden kunnen zijn. Zelfs de heksen zou ik een plaatsje kunnen geven in mijn omgeving. De transformaties dan natuurlijk weer niet, maar daar schuilt net dat tikkeltje meer van het boek.

Hou je van het mysterieuze en de magie, niet alleen in woorden en zinnen, maar ook in iets bovennatuurlijks? Neem dan dit boek en laat je betoveren in de wereld van Havikskruid.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories