Heksenzielen 2/ Magische Redding van Maja Vermeulen

H

De vrienden Olivia, Leonard en Rosalind hebben een tijdje kunnen wennen aan hun nieuwe leventje… tot een oude, kwaadaardige vijand weer opduikt. Opnieuw verdwijnen ze op een avontuurlijke reis door de tijd. Met drieën gaan ze op weg, maar bij aankomst in het verleden merken ze een verstekeling op. Wie is deze geheimzinnige jongeman met betoverende groene ogen?

Zullen de wegen van de vrienden alweer kruisen met die van hun dodenbezwerende tovenaar?

De Mening van Jeroen

Maja Vermeulen zet met haar tweede boek uit de Heksenzielen-trilogie de stijl en aanpak van “Krachtig Ontwaken” verder. Opnieuw opteert ze voor een wat  kleinere omvang dan andere genretitels, maar maakt ze hiervan wel optimaal gebruik om haar pagina’s tot de rand te vullen met avontuur. Deze keer had ik echter wel het gevoel dat de schrijfster resoluut heeft gekozen voor een publiek van jongere tienerlezers en dat ze afscheid heeft genomen  van het vleugje young adult uit het eerste boek.

Om de jonge lezers meteen goed van start te laten gaan, heeft Maja Vermeulen het boek voorzien van een korte recap van de gebeurtenissen in de vorige verhaallijn. Maar “Magische Redding” gaat echter niet meteen verder waar het vorig verhaal eindigde, en je hebt als lezer aanvankelijk dan ook het gevoel dat je een stuk van het gebeuren hebt gemist. Pas wanneer de schrijfster voorzichtig de gebeurtenissen in het ontbrekende tussendeel als herinnering of terugblik aanvoert, wordt de huidige verhaallijn weer duidelijk.

De auteur verwerkt verschillende fantasythema’s in haar verhaal en weet die naadloos met elkaar te verweven, van heksen en hun magie over de klassieke strijd tussen goed en kwaad, tot tijdreizen, je krijgt als lezer van alles wat. Terwijl magie een eerder ruim en relatief makkelijk onderwerp is om in je verhalen te verwerken, is het tijdreizen dat helemaal niet. Je loopt als schrijver al snel het risico dat je vast raakt in de verschillende verhaallijnen die ontstaan, zeker wanneer je heen en weer gaat goochelen tussen heden en verleden en terug. Vermeulen slaagt er wonderwel in om deze aanpak overzichtelijk en duidelijk te houden voor haar lezers, al kan het geheel bij een kritische lezer met wat ervaring in dergelijke thema’s toch hier en daar wat vragen oproepen.

De schrijfstijl is toegankelijk voor een jong lezerspubliek en zelfs voldoende sterk om ook een ouder publiek te bekoren en de auteur verdeelt de gebeurtenissen netjes tussen een verhalende aanpak en dialogen. Net als in het vorige deel ligt de focus van de verhaallijn op het hoofdpersonage Olivia, met een occasionele bijrol voor haar vrienden, terwijl de spanningsboog net wat meer beweging vertoont dan het vorige deel. Ook de plot is niet meteen zo rechtlijnig en dat komt het verhaal zeker ten goede.

Je merkt dat de schrijfster al wat meer ervaring heeft en dat ze kleine gebreken uit het eerste deel beetje bij beetje weet weg te werken. Voor een publiek van 9 tot 12 jarigen is Magische Redding zonder twijfel een voltreffer, maar om een ruimer publiek helemaal te kunnen overtuigen, moeten bepaalde aspecten in opbouw van de climax toch wat subtieler en minder vanzelfsprekend worden gebracht.

Niettegenstaande Heksenzielen in opzet eigenlijk een trilogie is, voelt dit tweede deel uit de reeks als een passende afsluit van een tweeluik aan, ik ben dan ook heel benieuwd hoe de schrijfster een derde verhaallijn zal aanpakken voor het slot van de reeks.

Boekgegevens :

  • Titel : Magische Redding
  • Reeks : Heksenzielen
  • Auteur : Maja Vermeulen
  • Aantal pagina’s : 173
  • Uitgeverij : Kramat Junior
  • ISBN : 9789462421196

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories