Lichtjes uit de Ruimte van David Litchfield

by Jeroen Dejaegere
0 comment

Op een avond glipte Emma uit huis om naar het bos te gaan. Daar keek ze omhoog naar de nachtelijke hemel. Emma wilde niets liever dan wonen tussen de sterren…

De Mening van Jeroen

David Litchfield is bij ons niet zo heel bekend. Een zeldzame keer heeft iemand al kennis gemaakt met De Beer en de Piano, maar hij heeft zijn succes vooral te danken aan zijn samenwerkingen als illustrator bij diverse engelstalige uitgaves. Lichtjes uit de Ruimte is één van zijn weinige volledig eigen publicaties.

Het boek houdt het midden tussen een prentenboek en een soort minimalistisch stripverhaal dat over een veertigtal pagina’s zijn verhaal vertelt. De illustraties zijn uiteraard het voornaamste element van deze uitgave en ze worden afwisselend in vrij afgelijnde vakjes, paginagroot of over meerdere pagina’s weergegeven. Hierbij hanteert Litchfield een eigen stijl die heel wat jonge en minder jonge lezers zal weten te bekoren. Toepasselijk bij de opzet van het verhaal zijn de meestal erg kleurrijke tekeningen die zo van de pagina’s af lijken te springen. Ook de bijhorende tekst die eerder ondersteunend bij de tekeningen werkt (gewoonlijk is dit andersom) kan door jonge lezertjes zelf worden doorgenomen, al lijkt de oorspronkelijke opzet van dit boek voornamelijk een voorleesboek te zijn.

Litchfield mag dan wel gekozen hebben voor een scifi-insteek, de belangrijkste thema’s van het verhaal zijn voornamelijk familie en vriendschap. De opzet is erg fantasierijk, maar leent zich uitstekend om rond de voormelde thema’s aan de slag te gaan in een klasgroep of leesgroepje of zelfs als ouder samen met je kind een gezellig gesprek aan te gaan.

Al te vaak kiezen uitgeverijen ervoor om in een eigen taalgebied een andere coverafbeelding te hanteren. Gelukkig is dit hier niet het geval want de omslag is ronduit schitterend. Je wordt meteen geprikkeld omdat de volledige opzet van het verhaal in één wondermooie tekening werd gevat. Meer nog : de tekening krijgt letterlijk wat extra glans door een matglanzende laag op de lichtstraal van het ruimteschip.

Deze uitgave is een charmant verhaal geworden dat op een kindvriendelijke manier en zonder belerend te zijn belangrijke emoties van kinderen (en volwassenen) aanbrengt en bespreekbaar maakt. David Litchfield toont dat hij niet alleen zijn job als illustrator perfect beheerst en dat hij weet wat zijn doelpubliek wil, maar ook dat hij als auteur lezers weet te raken.

Lichtjes uit de Ruimte is een must-have voor kinderen, juffen (of meesters) en ouders die zich graag eens onderdompelen in een liefdevol fantasie-avontuur.

Boekgegevens :

  • Lichtjes uit de Ruimte
  • Auteur : David Litchfield
  • Illustraties : David Litchfield
  • Uitgeverij : De Vier Windstreken
  • ISBN : 9789051167740

You may also like

Leave a Comment