Planeet Omar – Onverwachte Superspion van Zanib Mian

P

Omar en zijn vrienden hebben hun zakgeld al eeuwen opgespaard zodat ze het ultieme Nerf Blaster-gevecht kunnen houden. Maar wanneer Omar ontdekt dat zijn moskee in de problemen zit, besluiten ze hun centen te doneren. Als dat nog niet genoeg blijkt te zijn, besluiten ze geld in te zamelen door klusjes te doen, zelfgebakken koekjes te verkopen en een talentenjacht te houden.

Alles gaat perfect, tot het geld opeens mysterieus verdwijnt. Kunnen ze ontdekken wie het geld heeft gestolen voor de moskee dicht moet? En wat houdt Omars zus Maryam toch verborgen op haar kamer?

De Mening van Veronique

Dit boek is opgedragen aan alle kinderen die weleens iets voor iemand doen, gewoon voor een glimlach.

Prachtige quote die op de eerste bladzijde van dit leuke boek staat. Het geeft al direct weer dat dit een boekje met een onderliggende boodschap wordt.

Omar, het hoofdpersonage in het verhaal, heeft een naam die meestal niet aan een Vlaams of Nederlands kind gegeven wordt. Ook zijn huidskleur en zijn donkere ogen en haar bevestigen deze bemerking. Maar wat een leuk gevoel krijg je bij het zien van zijn glimlach. Ik was al enkele malen geprikkeld door de sprekende cover van dit boek. Als het boek uit is, kijk je sowieso met andere ogen naar die cover, want alle relevante kleine tekeningen die je hier op terugvindt, hebben allemaal een betekenis in het verhaal. Ook op de achterflap krijg je al enkele topics uit het boek cadeau.

Eenmaal in het boek verdwijnen de kleuren. Maar krijg  je zwart/wit tekeningen. Tekeningen die grappig meespelen in het verhaal. Verschillende lettertypes die bepaalde woorden of geluiden laten opvallen. Dit alles is een leuke afwisseling tijdens het vlot te lezen verhaal. De uitgeverij geeft als beginleeftijd 7+ aan. Ik zou hem  aanraden aan kinderen die in de lagere school zitten. Kunnen ze hem nog niet volledig zelf lezen, dan kunnen ze het misschien wel met twee. Of kan een ouder of leerkracht hen hierin een handje helpen.

Dit is voor mij het eerste boekje waar een Moslim gezin centraal staat. Het levert een unieke kans om meer te weten te komen over de Islam. Dit wordt ook op een vrolijke manier verweven in het verhaal, zonder te gaan overheersen of iemand te overtuigen. Ideaal om elkaar beter te leren kennen. 

Deel 1 zal ook snel mijn bib in de klas verrijken en ik kijk ook uit naar deel 3. Hopelijk zal uitgeverij Volt deze vertaling op zich nemen.

Boekgegevens :

  • Titel : Planeet Omar – Onverwachte Superspion
  • Auteur : Zanib Mian
  • Uitgeverij : Volt
  • ISBN : 9789021420783

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories