Ravencroft – Alles op zijn plaats van Davide Cali en Valentina Brancati

R

Ashley en Joyce Ravencroft zijn hun ouders verloren bij een vliegtuigongeluk. Ze ­werkten allebei als archeoloog. Na de begrafenis gaan de twee kinderen bij hun oom Markus en tante Zelda wonen. Maar die zijn een beetje vreemd: Markus, een mislukt pianist, schrijft een ­symfonie die hij zich al jarenlang in zijn slaap probeert te herinneren; Zelda is gek op ­sporten, en schoonheidsbehandelingen.

Op zekere dag komt er een groot pakket aan met vijf beeldjes erin. Het is een pakket van de ouders van Ashley en Joyce, dat ze een paar dagen voor hun dood opstuurden. Op een briefje, geschreven door hun moeder, staat alleen: alles op zijn plaats. Het is het begin van een avontuur dat de twee kinderen meeneemt op een ontdekkingstocht naar een duister en schrikwekkend mysterie…

Ravencroft is een compleet verhaal in 2 delen.

De Mening van Jeroen

Davide Cali mag dan wel een onbekende auteur zijn in onze contreien, hij heeft best al een indrukwekkend portfolio aan kinder- en jeugdboeken bij elkaar geschreven die ondertussen in zo’n 30 talen vertaald werden. Alleen de Benelux bleef om één of andere obscure reden ontbreken op de kaart. Zijn overstap naar het scenarioschrijven van een spannende stripreeks kan dan ook op z’n minst verrassend genoemd worden. Verrassend is tevens zijn keuze om voor het project “Ravencroft” een samenwerking aan te gaan met de onbekende freelance illustrator Valentina Brancati, terwijl hij best voor een bekendere naam uit het genre had kunnen opteren.

Maar wanneer je de cover van ‘Ravencroft – Alles op zijn plaats’ onder ogen krijgt, weet je meteen waarom Cali die keuze heeft gemaakt. De coverafbeelding is strak, levendig en lekker mysterieus, wat dan weer perfect bij het eigenlijk verhaal past. Brancati heeft dan ook een volwassen eigen stijl die zowel elementen bevat van een comicillustratie als een stripverhaal. Terwijl zowel op voor- als achterzijde van de cover treffend gewerkt wordt met schaduw en licht en vooral een gevoel van diepte in de tekening, wordt deze aanpak voor de verhaalillustraties dan weer achterwege gelaten. Een klein minpuntje in een anderzijds sterke uitgave.

De plot die Cali heeft bedacht wordt netjes uitgesmeerd over twee delen van de stripreeks, waarbij je als lezer het gevoel krijgt dat dit eerste deel voornamelijk een inleiding is op de verdere gebeurtenissen. De spanningsboog loopt nergens echt hoog op en zowat de helft van ‘Alles op zijn plaats’ gaat op aan de plaatsing van personages en het meegeven van de nodige achtergrondinformatie bij het verhaal. Je krijgt dan ook het gevoel dat je dit eerste boek eindigt met meer vragen bij de gebeurtenissen, dan je aanvankelijk gestart was. Een enorme uitnodiging om dan ook snel verder te gaan met het tweede deel in de serie.

De afbeeldingen bevatten alvast veel dynamiek en worden niet in een vaste paginastructuur aangeboden, wat het lezen heel wat aangenamer maakt dan de doorsnee-drie-vakjes-op-een-rij-strips waarmee de boekwinkels overspoeld worden. Al mocht er nog wat meer werk gemaakt worden van de generisch aanvoelende achtergronden bij de illustraties.

Ravencroft schiep hoge verwachtingen toen ik die eerst in handen kreeg, en weet die grotendeels in te lossen. De leesbeurt van het tweede deel zal dan ook niet lang op zich laten wachten, al heb ik het gevoel dat er veel meer te vertellen valt, dan passend is in 1 bijkomend stripverhaal. Ik ben benieuwd.

Stripgegevens :

  • Titel : Ravencroft 1 / Alles op zijn plaats
  • Scenario : Davide Cali
  • Illustraties : Valentina Brancati
  • Uitgeverij : Silvester Strips
  • ISBN : 9789463065153

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories