Voor sommigen zijn bibliotheken iets uit een ver verleden, voor anderen is het een nostalgische plaats waar men eindeloos tussen de boeken kon verdwalen. En niettegenstaande het bibliotheekbezoek heel wat is teruggelopen bij pakweg 20 jaar geleden, toch blijven het veelal instituten die tot de verbeelding spreken. We hebben de vijf grootste in aantal stukken van hun collectie voor u opgelijst.
5. De Russische Staatsbibliotheek : 44,4 miljoen stukken
De Russische staatsbibliotheek staat op nummer vijf in onze lijst van grootste bibliotheken ter wereld. In deze bib bewaren ze minstens één exemplaar van elk Russisch boek dat verschijnt. Op vandaag bevatten de archieven maar liefst 17 miljoen boeken, evenals 13 miljoen kranten, 150 duizend kaarten en duizenden muziekopnames en partituren. Deze gigantische verzameling literatuur en muziek is netjes opgeborgen in rekken die bijna 275 kilometer lang zijn. De Russische staatsbibliotheek is te vinden in de hoofdstad Moskou en is vrij toegankelijk voor alle inwoners. De bibliotheek werd opgericht op 1 juli 1862.
4. De Bibliotheek en Archieven van Canada : 54 miljoen stukken
In Canada vinden we de vierde grootste bibliotheek ter wereld die luistert naar de naam Library and Archives of Canada die door de federale overheid werd opgericht en onderhouden. Het instituut kreeg de enorme opdracht om de erfenis van Canada’s geschiedenis te bewaren en het beschikbaar te maken voor alle Canadezen. De huidige collectie bevat ongeveer 20 miljoen boeken, 24 miljoen foto’s, een resem aan private en publieke collecties, overleveringen van de Aboriginals, zowel fictie als non-fictie films, en nog veel meer. Enkele van de bekendste stukken uit hun collective, zijn de oprichtingsakte van Canada, een boek uit de eerste eeuw van Flavius Josephus, een stoel van Glenn Gould en de Britse Noord-Amerika Akte. De Bibliotheek en Archieven van Canada werd in 2004 gevormd door het samenvoegen van de taken in de Nationale Bibliotheek en de Nationale Archieven en valt onder de directe verantwoordelijkheid van het parlement.
3. De Openbare Bibliotheek van New York : 55 miljoen stukken
De bibliotheekinstelling van New York, die luistert naar de naam The New York Public Library, is wereldvermaard voor zijn uitgebreide collectie van 55 miljoen stukken, waaronder boeken, tijdschriften, muziekopnames en andere publicaties. De samenvoeging van kleine en grote bibliotheken die op verschillende locaties enerzijds door de overheid en anderzijds door rijke New Yorkers werden onderhouden, resulteerde in de oprichting van een groots netwerk van bibliotheken dat momenteel wordt gesubsidieerd door zowel de overheid als private initiatieven. De grootste van die initiatieven in het netwerk, bevindt zich op Fifth Avenue, op de kruising met 42nd Street. In 1965, kreeg het de erkenning als erkend Historisch erfgoed. Op vandaag heeft de Openbare bibliotheek van New York 4 onderzoeksbibliotheken, afdelingen in Bronx, Staten Island en Manhattan en diverse kleinere bibliotheken.
2. De British Library : 150 miljoen stukken
Van een heel andere orde, is de British Library die op plaats twee staat, met maar liefst 150 miljoen boeken, manuscripten, tijdschriften, muziekopnames, partituren, patenten, databases en nog heel veel meer. De bibliotheek is de nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk en is te vinden in de hoofdstad van Engeland, tussen de treinstations van Euston en St. Pacras te Londen. De bibliotheek werd opgericht door the British Library Act van 1972 als een onafhankelijk instituut op 1 juli 1973. Enkele van de bekendste werken in hun collective, omvatten The Diamond Sutra, de allereerste gedrukt publicatie ter wereld, een notitieboek van Leonardo da Vinci, de Codez Arundel, de Gutenberg bijbels en het wereldbekende manuscript van Lewis Carroll’s Alice’s Adventures Under Ground.
1. De bibliotheek van het Amerikaanse Congres : 164 miljoen stukken
De bibliotheek van het Amerikaanse Congres is niet alleen de grootste bibliotheek van de Verenigde Staten, maar ook de grootste ter wereld. The Library of the U.S. Congress is een federaal instituut op Capitol Hill te Washington DC met een aparte campus, het Nationaal Audio-visueel Conservatorium te Virginia. De bibliotheek herbergt research van over de hele wereld. In totaal zijn 450 verschillende talen vertegenwoordigd. Het instituut werd opgericht in 1800 en maakte een tumultueuze periode van vernielingen en rooftochten door tijdens de oorlog met de Britten en een brand in 1851. Na de burgeroorlog breidde de collective verder uit en begon de bibliotheek met het verzamelen van stukken uit de hele wereld. Vandaag de dag is de bibliotheek open voor het grote publiek, maar kunnen alleen hoge functionarissen de eigenlijke materialen en boeken inkijken. Het instituut onderneemt ook regelmatig projecten om Amerikaanse literatuur en kunst te promoten.