Hoe zit dat nu eigenlijk met die AVI-leesniveaus?

H

Wanneer kinderen op school worden getest op hun leesniveau, krijgen ze een AVI-niveau toegekend. Veelal wordt gedacht dat dit een heel strakke lijn is, waar ieder kind zich moet aan houden. Dat is helaas een hardnekkig misverstand. Wie ooit nog kind was of kinderen had die werden ingeschaald in AVI-niveaus voor 2008, zijn nu helemaal het noorden kwijt, want de AVI-inschaling werd aangepast. Hoe zit dat nu eigenlijk allemaal?

Er is geen directe koppeling tussen de leeftijd van kinderen en hun AVI-niveau. AVI is ontwikkeld vanuit de gemiddelde leesontwikkeling van kinderen in Nederland en Vlaanderen. Door hele grote groepen kinderen te bekijken is vastgesteld wat in elke jaargroep gemiddeld de leesontwikkeling van de groep is. Maar dat zegt nog niets over de leesontwikkeling van een individueel kind. Gemiddeld lezen kinderen in het eerste leerjaar (Vlaanderen) of groep 3 (Nederland) op AVI Start, M3 en E3. Een individueel kind kan in in diezelfde klas ook al lezen op niveau E4. Het AVI niveau is echter minder belangrijk dan de ontwikkeling en interesse van je eigen kind!

Bij elk boek en van elke tekst is vast te stellen wat het AVI-niveau is. Dus niet alleen van kinderboeken. Maar voor veel teksten en boeken is het niet van belang, en staat het er ook niet op. Voor kinderen waarvan de leesvaardigheid nog in ontwikkeling is, is het fijn om een boek op het juiste leesniveau te geven. Voor veel boeken is dat vanzelfsprekend. Een Harry Potter-boek laat je niet lezen door een kind dat nog maar net zijn eerste woordjes leerde. Maar voor veel andere boeken is het als volwassene en kind niet snel duidelijk hoe moeilijk de tekst is. Dan helpt het om naar het AVI-niveau te kijken.

Als je in de boekhandel rondstruint, kan het soms verleidelijk zijn om je kind te overladen met de laatste nieuwe titels en de meest kleurige covers die de etalage rijk is, maar hoe kies je nou net dat ene mooie kinderboek uit die enorme collectie, om je kind blij mee te maken? Het allerbelangrijkste is de interesse van het kind. Welke onderwerpen vindt hij of zij leuk, heeft hij of zij favoriete schrijvers? Pas daarna komt de vraag welk AVI-niveau je kind aankan.

Om het overzicht te bewaren van de verschillende AVI-niveaus en bij leeftijd die gemiddeld aan de orde zijn, hebben wij voor u een downloadbaar schema aangemaakt : Download dit schema hier.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

1 opmerking

Categories