Folkert Oldersma

F

Dag Lookiefans, ik ben Folkert Oldersma, in 1951 geboren in het Friese Leeuwarden. Samen met mijn vrouw Anneke woon ik op de in de IJstijd ontstane heuvelrug de Hondsrug. In de straat waar ik woon staat een hunebed, een prehistorische grafmonument opgebouwd uit grote zwerfstenen.

Met serieus schrijven ben ik begonnen toen ik met het tv-scenario De Oproep een prijs won. Met vrienden startte ik een bedrijf dat jarenlang scenario’s schreef voor bestaande en voor zelf ontwikkelde televisieseries (comedy, drama). Daarnaast schreef ik zelf nog voor het theater.

Rond het jaar 2000 stopte met deze activiteiten en stortte ik me op het ontwikkelen van innovatieve onderwijsprojecten op het gebied van ICT, science, hoogbegaafdheid en leren ondernemen. Ik schreef over deze onderwerpen handboeken voor leerkrachten en gaf veel workshops. Met anderen ontwikkelde ik onderwijsmethoden op diverse gebieden. In het kader van het ontwikkelen van een onderwijsprogramma schreef ik mijn eerste educatieve kinderboek rond twee eekhoorntjes. Het werd een serie boeken voor jonge kinderen met onderwerpen als financiële educatie, recycling, waterbeheersing en energietransitie. Dit vanuit de gedachte dat reeds vroeg begonnen moet worden met het ontwikkelen van concepten op deze gebieden.

Ik vond het schrijven weer erg leuk om te doen. Dus ben ik door gegaan, ook met niet educatieve boeken. Ik schrijf graag spannende verhalen waarin ook humor een rol speelt.

DRAKENVUUR schreef ik in de eerste plaats voor mijn dochter Amber. Zij is gek op draken. Vandaar. Het was voor het eerst dat ik een fantasyverhaal schreef. Dat beviel. Ik laat de hoofdpersonen V en V vertrekken naar een parallelle wereld waar ze de strijd aanbinden met de tiran Ravenick, een zevenkoppige draak.

Al wil ik in de eerste plaats dat mijn verhalen boeiend zijn en spannend en leuk worden gevonden, ik kan het niet laten ook iets in de boeken te stoppen waar je als lezer iets van leert.

In HET PROEFJESSCHRIFT VAN OPA doe ik dat rond de wetenschappelijke aanpak van proefjes.

Als je een goed onderzoek wilt opzetten, hoe doe je dat?

Maar natuurlijk is dit ingepast in een onderhoudend verhaal waarin ook een belangrijke uitvinding van de opa wordt gestolen.

DODELIJK BERICHT was het eerste boek dat ik schreef voor Young Adults. Een thriller met als onderwerp Cyberpesten. Ik heb er al een vervolg op geschreven dat in 2020 zal verschijnen.

Na het schrijven van een verhaal heb ik namelijk moeite om de hoofdpersonen los te laten. Ik verzin graag een nieuw verhaal rond ze.

Rond Brit en Boris in WERK AAN DE WINKEL schreef ik VOOR HETE VUREN en ALLEN VOOR EEN (verschijnt in 2020) en rond de eekhoorns Eiki en Oeki schreef ik al een viertal boeken. Ook werk ik aan een nieuw verhaal rond de hoofdpersonen in DRAKENVUUR. Ik ben nog lang niet uitgeschreven. Daarvoor is het veel te leuk.

Wens je graag wat meer informatie over mezelf, dan kan je me altijd bezoeken op www.folkertoldersma.nl

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories