5 Aanraders die verschijnen in April

5

Er staan weer heel wat leuke titels op verschijnen in de komende maand en het zou ons te ver leiden om die allemaal netjes op te lijsten. Maar in elke catalogus van de vele uitgeverijen die onze boekenwinkels van leuke titels voorzien, zijn er wel één of meerdere verrassingen die meteen in het oog springen.

Om jullie alvast te laten watertanden over al het lekkers dat binnenkort in de schappen verschijnt, heb ik de vijf titels op een rijtje gezet die het meest tot mijn verbeelding spraken.

Hazels Spreuk van Marte Jongbloed – Uitgeverij Luiting Sijthoff

Een hele tijd geleden ontdekte ik eerder per toeval Hazels pentakel in de boekhandel, toen ik op zoek ging naar enkele mooie boeken om mijn dochter cadeau te doen. De mooie cover en het bijhorende heksenhangertje spraken meteen tot de verbeelding, en ik kon het dan ook niet nalaten om het tweede deel hier in de kijker te zetten.

Hazel voelt zich nu helemaal thuis bij haar coven, een heksengroep. Inmiddels kan ze zich weer alles herinneren van wat ze van haar ouders, twee invloedrijke heksen, heeft geleerd. Ze mist haar vader en moeder nu meer dan ooit. Ze zitten ondergedoken omdat ze een strijd voeren met heksen die zwarte magie beoefenen en uit zijn op meer macht. Dan krijgt Hazel een teken van leven van haar ouders: ze willen haar in het geheim ontmoeten. Zonder haar coven in te lichten gaat Hazel naar de afgesproken plek. Maar dan gaat alles mis…

Marte Jongbloed is auteur en dramadocent. Ze is bekend van haar boeken over Herre, waarvoor ze al twee keer een Pluim van de Senaat heeft ontvangen. Voor haar serie over Hazel deed ze grondig research over de moderne hekserij.

Hotel De Laatste Kans van Nicki Thornton – Uitgeverij De Fontein

Ik weet niet helemaal waarom, maar ik ben gek op reeksen boeken. Misschien net, omdat je met een reeks altijd ietsje langer in een leuke fantasywereld kan verblijven dan bij een standalone. Of misschien omdat ik wel een kick krijg van het verlangen naar het volgende deel in een reeks… Wie zal het zeggen. Maar als dan maar weer eens een nieuwe serie het levenslicht ziet, dan ben ik er graag als de kippen bij.

Hotel De laatste kans is het eerste spannende deel in een jeugdtrilogie rond het personage Sep Seti van Nicki Thornton. Vol magie en mysterie, is deze boekenreeks perfect geschikt voor jonge detectives van 9 jaar en ouder.

Sep heeft een uitzonderlijk talent voor koken, maar is slechts een hulpje in Hotel De laatste kans. Mysterieuze tovenaars houden er een geheime vergadering. Sep bereidt een overheerlijk diner en speciaal voor de voorzitter van het tovenaarsgilde, een abrikozenparfait. Na zijn dessert valt voorzitter Thallomius dood neer.
De tovenaars beschuldigen Sep. De beroemde inspecteur Tingieter wordt op de duistere zaak gezet. Is Sep schuldig? Of is er meer aan de hand?

Woodwalkers / De Metamorfose van Katja Brandis – Uitgeverij Clavis

Jeugdboeken uit het fantasygenre heb je in alle soorten en maten, maar wanneer er dieren in het verhaal worden gemengd, levert dat meestal een een heel apart gegeven op. Je hebt dieren die als medestander of tegenhanger van menselijke personages de verhaallijn bevolken, je hebt dieren die als magische sidekick mogen optreden, je hebt zelfs dieren die vanuit hun leefwereld een hele plot voor hun rekening nemen. Magische dieren hebben nu eenmaal altijd al een speciale aantrekkingskracht op me uitgeoefend.

Graag stel ik je dus voor aan een nieuwe spannende reeks over buitenbeentjes met een bijzonder talent. Voor shapeshifters vanaf 10 jaar.

Op het eerste gezicht lijkt Carag een gewone jongen. Maar achter zijn heldere ogen schuilt een geheim. Carag kan van gedaante veranderen. Hij groeide op als poema in het woud en probeert nu te aarden als mens. Op Clearwater High, een internaat voor Woodwalkers als hij, ontmoet hij Holly en Brandon. Holly is een eekhoorntje en Brandon een bizon en de drie shapeshifters worden al snel vrienden. En vrienden kan Carag in de gevaarlijke mensenwereld wel gebruiken.

Podkin Eenoor 3 / De Beesten van Grimhart van Kieran Larwood – Uitgeverij Gottmer

Ook bij het aankopen van boeken speelt heel vaak het spreekwoord “Het Oog wil ook wat” een rol. En ook ik ben in dit opzicht geen uitzondering. Ik laat me al te vaak in vervoering brengen door wondermooie covers. Wanneer dan ook nog eens een even sterke inhoud achter de cover schuil gaat, dan ben ik een vogel voor de kat. Podkin Eenoor 1 trok me aan met de cover en hield me een hele leesbeurt enorm geboeid. De coverafbeelding van dit derde deel blijft op het zelfde élan verder gaan.

In het derde deel van de bijzondere Podkin Eenoor-serie verlaten de dappere konijnen Podkin, Paz en Poek hun schuilplaats Donkerhol omdat de Goroms het woud stukje voor stukje aan het vernietigen zijn. Ze zetten koers naar hun oom in Mussenoord, wiens magische pijl-en-boog hen kan helpen de Goroms in het hart te treffen. Wie kunnen ze onderweg vertrouwen, en wie niet?

Met heel veel sfeer, spanning en grimmigheid laat dit fantastische avonturenverhaal zich vergelijken met klassiekers als De Hobbit en natuurlijk Waterschapsheuvel. De even zo magische illustraties zijn van David Wyatt, die eerder boeken illustreerde van auteurs als J.R.R. Tolkien, Edgar Allan Poe en Terry Pratchett.

Hoe Voed ik mijn ouders op? van Stine Jensen en Frank Meester – Uitgeverij Kluitman

Grappig handboek voor elk kind dat zijn ouders weleens een lesje wil leren

Boeken die de gangbare denkpatronen eens durven op hun kop te zetten, gaan er bij mij altijd wel in. En het is een gegeven dat er al tal van boeken beschikbaar zijn voor ouders om hen te tonen hoe zij moeten omgaan met “probleemkinderen”. Maar wat als je nu eens de rollen omdraait en als kind wil leren met je “probleemouders” om te gaan.

Hoe voed ik mijn ouders op? is een bijzondere samenwerking tussen filosofen Stine Jensen en Frank Meester. Eerder toerden zij al samen langs Nederlandse zalen met hun filosofische theater lezing ‘Het Opvoedcircus’ en zij schreven samen De Opvoeders. Wat filosofie de schipperende ouder kan leren.

Nu komen ze met een humoristisch én filosofisch kinderboek over dit thema. Allerlei probleemouders komen aan bod, zoals de telefoonouder, de overwerkte ouder, de te-jong-gekleed-­ouder, de ruzie-ouder, de mijn-kind-is-hyper-intelligent-­ouder en zo nog 15 onuitstaanbare vaders en moeders die wel een beetje opvoeding kunnen gebruiken! Elk hoofdstuk begint met het probleem van een kind, dat vervolgens tips krijgt van andere kinderen én van filosofen Stine en Frank (die zelf overigens ook geen perfecte ouders zijn…) Leuk en leerzaam voor ouder en kind!

en nu hoor ik jullie al denken?

Zijn er niet meer boeken die de moeite waard zijn? Wat met al die andere titels?
Wees maar gerust, er zijn heel wat meer goeie titels die ook in april weer in de boekhandel zullen verschijnen, en Lookie zal er zoveel mogelijk aan bod brengen. Alleen zijn deze titels uit de diverse catalogi ons net dat klein beetje meer bijgebleven.


Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories