5 x Kinderboeken over Echtscheiding

5

Dat een echtscheiding een grote impact heeft op het leven van een (jong) kind, dat hoeft geen betoog. Het is dan ook uiterst belangrijk om uw kind op weg te helpen dit zo goed als mogelijk een plaatsje te geven. Communicatie speelt hierbij een cruciale rol. En we zouden dan ook geen boekenblog zijn, mochten we niet meteen aan het geschreven woord denken om ouders, familie en andere betrokkenen hierbij op weg te helpen.

We hebben voor jullie vijf kinderboeken opgelijst waarmee het gesprek kan aangegaan worden met kinderen. Sommige met een therapeutische insteek, andere dan weer met een eenvoudige herkenbare situatie voor het kind of beeldspraak die het makkelijker maakt te verwoorden wat hun gevoelens hierbij zijn. Stuk voor stuk mooie werkjes die we aanraden voor ouders met jonge kinderen die een echtscheiding doormaken.

Voor één keer zeggen we niet alleen : lezen, lezen, lezen, maar vooral ook praten, praten, praten. Een open en eerlijke communicatie met uw kind (en ex-partner) kan wonderen verrichten.

Van Alles Twee

Het eerste boek is er eentje die al meer dan tien jaar op de markt is.

De papa en mama van Sterre en Jordi wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden teveel ruzie. Sterre en Jordi vinden hun papa en hun mama lief.

Het verhaal is een hulpmiddel om jonge kinderen de nieuwe huiselijke situatie te kunnen begrijpen. Het helpt ouders om hun jonge kinderen in die situatie te ondersteunen.

Boekgegevens :

 • Auteur : M.F. Delfos
 • Titel : Van Alles Twee
 • Uitgeverij : Niño
 • Aantal pagina’s : 33
 • ISBN : 9789085605041

Sloompje Slak, het gebroken huis

‘Sloompje Slak, het gebroken huis’ is een boek om samen met je kind ter hand te nemen, daar waar het op dat moment nodig is. Het is geen voorleesverhaal, dat je in 1x uitleest, het is een boek dat je op verschillende momenten weer tevoorschijn haalt…

Op een dag wordt Sloompje Slak wakker en ontdekt dat haar slakkenhuis in tweeën is gebroken. Dat is schrikken! Vlug probeert ze haar huis te lijmen. Het lukt, maar helaas valt haar huis kort daarna weer opnieuw uit elkaar. Sloompje voelt zich verdrietig. Ze vindt het niet fijn dat er dingen veranderen. Gelukkig helpen haar lieve vrienden, Fien en Spinkie, haar bij dit avontuur vol emoties en veranderingen. Samen gaan ze opzoek naar een nieuw slakkenhuis voor Sloompje. Ben je benieuwd of ze een nieuw huis voor Sloompje kunnen vinden?

Sloompje Slak, het gebroken huis, is een kinderboek met een therapeutische knipoog.
Het geeft het kind op speelse wijze herkenning met zijn eigen proces rondom de scheiding.
Het kind leert dat emoties, zoals verdriet, boosheid en angst, erbij horen. Dat emoties je moe kunnen maken, je er soms zelfs buikpijn van kunt krijgen, dat erover praten oplucht en knuffelen dan erg rustgevend en fijn kan zijn. Dat het lastig kan zijn dat er dingen veranderen, dat het dan extra belangrijk is om een plek te hebben waar je je fijn voelt. Dat afscheid nemen moeilijk kan zijn. Dat je aan nieuwe dingen soms even moet wennen. Dat dromen en fantaseren fijn is.

Als (groot)ouder, docent, begeleider of therapeut krijg je zicht op aandachtspunten en valkuilen in het proces van scheiding.
Het afzonderlijk verkrijgbare werkboek is een waardevolle aanvulling op het boek. Het geeft concrete tools en opdrachten om het kind te ondersteunen.

Boekgegevens :

 • Auteur : Claudia Hass
 • Titel : Sloompje slak, het gebroken huis
 • Uitgeverij : Bullseye Publishing Weert
 • Aantal pagina’s : 96
 • ISBN : 9789491920523

Thuis bij Allebei

Waarom zijn papa en mama niet meer samen? Houden zij nog wel van mij? Elk kind dat terecht komt in een scheidingssituatie worstelt met vragen zoals deze.

Thuis bij allebei is een warm en prachtig geïllustreerd prentenboek over scheiden en co-ouderschap. De grappige teksten bieden ouders houvast bij het bespreken van deze lastige thema’s met hun kinderen. Kinderen uit co-ouderschap situaties waarbij de ouders nog goed met elkaar omgaan zullen zich het best in dit boek herkennen. Voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Mike van Dam is zelf co-ouder en heeft het boek geschreven om andere ouders die uit elkaar zijn gegaan te helpen. Toen de moeder van zijn zoon en hij uit elkaar gingen zochten zij samen naar manieren om dit aan hun kind duidelijk te maken. Een prentenboek ter ondersteuning zou hen toen erg hebben geholpen.

Boekgegevens :

 • Auteur : Mike van Dam
 • Titel : Thuis bij Allebei
 • Uitgeverij : Kixote
 • Aantal pagina’s : 32
 • ISBN : 9789082407204

Kamil, de groene Kameleon

Een echtscheiding is niet alleen een emotionele gebeurtenis voor de kinderen, ook ouders gaan door een helse periode en durven wel eens hun kalmte te verliezen. Ruzies, discussies en hevige woordenwisselingen komen vaker voor dan je denkt en een kind kan dit maar moeilijk plaatsen. Voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld is er dit boekje.

Dit verhaal is geschreven voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze getuige kunnen zijn van geweld.

Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema’s als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.

Boekgegevens :

 • Auteur : Danielle Steggink
 • Titel : Kamil, de groene kameleon
 • Uitgeverij : Niño
 • Aantal pagina’s : 44
 • ISBN : 9789085605812

Mijn papa is op jouw mama

Na een echtscheiding waarbij kinderen betrokken zijn, is het altijd een hele stap om opnieuw in een nieuwe relatie te stappen. Nieuw samengestelde gezinnen zijn dan ook een hele uitdaging. Kinderen hebben vaak andere belangen en andere verlangens dan hun papa of mama. Met dit boekje kan je perfect een gesprek opzetten.

Job is blij. Zijn papa is op de mama van Roos, zijn allerbeste vriendinnetje! Job kijkt raar op als Roos veel minder enthousiast is over het nieuws. Gelukkig kunnen ze er met de juf over praten. En later die dag zijn Jobs papa, Roos’ mama en de kinderen samen op het strand …
Een warm en leerzaam prentenboek over ouders die een nieuwe relatie aangaan, en hoe dat dan aanvoelt voor de kinderen. Met achterin nuttige informatie over het thema. Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Boekgegevens :

 • Auteur : Ilona Lammertink en Eline van Lindenhuizen
 • Titel : Mijn papa is op jouw mama
 • Aantal pagina’s : 28
 • Uitgeverij : Clavis
 • ISBN : 9789044826920

Natuurlijk zijn er nog heel wat meer boekjes om dit moeilijke onderwerp aan te halen en bespreekbaar te maken, maar met dit (korte) lijstje heb je alvast enkele mooie titels die je op weg kunnen helpen.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories