Lineke Breukel

L

Hoi Lookiefans, ik heet Lineke Breukel (geboren Eveline Maria van Rossum). Ik ben 3 augustus op de heetste dag van het jaar geboren in 1961 in Den Haag. Dat was overigens een goed wijnjaar! Mijn opa en oom (Jan en Paul Nowee) hebben samen de Arendsoogserie geschreven en mijn moeder was actief bij een bekende krant in Nederland. Ik ben dus echt met taal opgegroeid en vond schrijven als kind al heerlijk. Toch duurde het lang voordat ik een boek liet uitgeven.

Ik schreef al verhalen, maar pas na mijn emigratie naar Zweden in 2012 ben ik serieuzer gaan werken aan het afronden van mijn manuscripten. In 2013 bracht Van Dorp Uitgevers onder het fonds Grenzenloos twee emigratieboeken van mij uit en daarna gaf dezelfde uitgever elf andere boeken van mij uit onder het fonds Village. Ik heb een boek geschreven over misbruik en  de andere boeken zijn thrillers.

Als ik kijk naar de boeken die geschikt zijn voor YA, dan zijn dat mijn twee Verzoekboeken. Deze boeken heb ik samen met mijn lezers geschreven, naar aanleiding van hun verzoeken en wensen. Dit project is ontstaan (Verzoekboek IJsvogel) doordat lezers begonnen te vragen om hulp. “Hoe schrijf je een boek, of hoe kom je op goede ideeën?”, waren vragen die mij gesteld werden. De boeken ‘De IJsvogel’ en ‘Het Verbond’ zijn twee boeken die op die manier ontstaan zijn. Deze twee spannende thrillers zijn zeker geschikt voor Young Adults en ze worden al door alle bibliotheken in Nederland uitgeleend.

Op Facebook hebben we de twee boeken met elkaar geschreven, hoofdstuk voor hoofdstuk, waarbij iedereen die het leuk vond feedback kon geven en mee kon schrijven. Zo zijn deze twee unieke verhalen gegroeid tot echte boeken. Voor mij was dit ook een leerproces, want als schrijver ben je vrij solitair bezig en krijg je pas feedback na publicatie van je manuscript. Door het openzetten van mijn ‘keukendeur’ kon ik iedereen mee laten genieten met mijn stijl van schrijven en ieder die het leuk vond kon invloed uitoefenen op de verhalen die ontstonden.

Buiten twee trilogieën die ik geschreven heb en de serie waarmee ik begonnen ben, vind ik daarom deze twee Verzoekboeken het interessantste om hier aan te geven. Hieronder volgen twee korte samenvattingen.

Het boek de IJsvogel gaat over een pistool waarmee in de Tweede Wereldoorlog geëxperimenteerd is. Het wapen duikt op ergens op een bankje op het waddeneiland Texel en ieder die het in zijn handen krijgt, lijkt erdoor beïnvloed te worden, in een soort trance te raken. Er worden vreemde moorden gepleegd en de jonge hoofdrolspeler moet samen met zijn vriendin rennen voor zijn leven. Wanneer ze tegen elkaar worden opgezet, wordt het pas echt spannend!

Het wapen maakt niet zomaar willekeurige slachtoffers, de waanzinnige zoon van een oorlogsmisdadiger lijkt doelbewust te jagen op de jonge hoofdrolspeler. Hij is degene die het wapen gebruikt om zijn moorddadige doelen te bereiken.

Terwijl een storm de kust teistert, krijgt het verhaal een onverwachte wending! Vele achtervolgingen en de snelheid van dit verhaal maken De IJsvogel tot een thriller die je niet wilt wegleggen. Veel lezers geven dan ook als commentaar dat ze het in één adem hebben uitgelezen.

Het Verbond is ook een thriller, maar hier gaat het om de oplossing van een mysterie. Twee jonge archeologen krijgen van de gemeente de opdracht om een in de Nederlandse bodem gevonden Egyptische sarcofaag te onderzoeken. Al direct ontdekken ze dat de kist ooit gestolen is uit een museum, maar er zit geen mummie in. Ze vinden in de sarcofaag een moderne attachékoffer met rare attributen.

Wanneer er ingebroken wordt in de onderzoeksruimte en één van de archeologen ontvoerd wordt, is de ander gedwongen om het mysterie te ontrafelen. Mensen die men denkt te kunnen vertrouwen, blijken vijanden te zijn en dat maakt van Het Verbond één grote, spannende puzzel! Ook hier moeten de beide archeologen vechten voor hun leven. In dit verhaal is het moeilijk om door te krijgen wie er te vertrouwen is en wie niet. Er zijn plotselinge bondgenoten, maar zelfs familieleden blijken de ergste en gevaarlijkste vijand te kunnen zijn. Houd je van het oplossen van een raadsel en van de spanning van achtervolgingen, kidnapping en enge rituelen? Dan is Het Verbond een boek dat je zeker zal boeien!

Mijn website: www.linekebreukel.com
facebook: Lineke Breukel

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories