Jonas Boets

J

Hoi Lookiefans, mijn naam is Jonas Boets en ik ben geboren in 1981 in Wilrijk. Boeken waren al snel een belangrijk deel van mijn leven. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd ik overstelpt door cultuur en literatuur. In de lagere school las ik bibliotheken leeg en in de opstellen op school werd duidelijk dat schrijven me wel beviel. Toch moest die interesse even wachten, want in de middelbare school kwamen er allerhande dingen tussen. Schrijver worden? Dat kon toch niet zomaar?

Zo was ik al sinds ik klein was dol op voetbal en zoals elk klein voetballertje droomde ik ervan om profvoetballer te worden. Maar ik had net te weinig trainingsijver en net te veel andere interesses om het werkelijk waar te maken. (Gelukkig kon ik al mijn dromen kwijt in het boek Geboren om te scoren dat ik later zou schrijven, een boek over, rara, voetbal!)

In 1997 begon ik met enkele vrienden een muziekgroepje. We noemden onszelf Forbidden Fruit en maakten technoachtige dingen met computer, viool, piano en klarinet. We versierden zelfs wat optredens: in ’99 moesten we zowaar op de boekenbeurs aantreden. De band met literatuur was er dus nog. Helaas zat de zaal vol oudere mensen met hun kinderen of kleinkinderen. Schrokken die even van onze muziek!

De groep doofde wat uit toen de hogere studies begonnen. Jonas ging nog een tijdje solo verder, maar de showbizz zat er niet meer in. Dan maar iets anders. Naar het voorbeeld van mijn mama(onder de naam Eva De Wilde schreef zij vier eerste lezers) begon ik na te denken over een boekje voor beginnende lezers. Het onderwerp was snel gevonden. Ik durfde zelf nogal eens kieskeurig te zijn wat eten betreft, dus liet ik mijn hoofdpersonage Piep de muis naar een land gaan waar je mag eten wat je wilt. Zodra Piep in het land van kaan gepubliceerd was (2002), begon ik na te denken over een groter project. Wat doen geheim agenten als ze jong zijn? vroeg ik me af. Vanuit dit idee groeide een hele spionnenschool en de figuur Sam Smith. Sam beleefde negen avonturen en was de absolute start van mijn schrijfavontuur. Nu kon ik niet meer stoppen. Er kwamen meer boekjes voor beginnende lezers, maar ook thrillers voor young adults, een reeks over stoere meiden en allerlei andere verhalen.

Maar ik blijf graag vernieuwen, dat houdt me constant bezig. Hoe lezen jongeren? Waar willen ze verhalen lezen? En daarom is er nu ook Little Liars Club, een reeks over een club die je helpt als je hebt gelogen. En het verrassende aan deze reeks is dat ze niet alleen in boekvorm bestaat, maar je kan ook veel verhalen over de club lezen of filmpjes kijken op de website littleliarsclub.com en Instagram. Het boek is eigenlijk maar een uitloper van het grotere project.

Ik ben nooit alleen maar schrijver geweest, ik combineer het altijd met een andere job. Ik heb drie jaar Nederlandse les gegeven in het Sint-Ritacollege in Kontich aan de leerlingen van het derde en het vierde middelbaar. Daarna ging ik bij Eyeworks werken, een productiehuis dat televisieprogramma’s maakt. Ik bedacht er mee programma’s voor VTM en 2BE. Na drie jaar maakte ik de overstap naar Medialaan, waar ik eerst werkte voor jongerenzender JIM en van 2012 tot 2016 aan het hoofd stond van kinderzender VTMKZOOM, en later ook Kadet. Daarna ging ik naar VRT om er mee het digitale platform VRT NU uit de grond te stampen. In mijn vrije tijd voetbal ik en draai ik hier en daar wat plaatjes.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories