Als je een fervent lezer en boekenfan bent, dan zal je vast al wat blogs of facebookgroepen en dergelijke rond het boekenthema bezocht hebben. En natuurlijk worden er heel wat tips of recensies en quotes met elkaar uitgewisseld. En dan heb je vast ook al gemerkt dat al die boekenfans een eigen taaltje spreken. Omdat het niet altijd voor de hand liggend is om al die verschillende termen te begrijpen of te hanteren, som ik er graag een aantal voor je op. Bookish is al meteen de eerst term die in dit wereldje gebruikt wordt en is een van het engels afkomstige aanduiding van zowat alles wat met boeken te maken heeft.
In deze blog deel ik graag een resem aan gebruikte afkortingen en media. In een volgende blog gaan we dan verder met veelgebruikte bookish termen.
Bookish : boekgerelateerd
Deel je boekenliefde
Om je liefde voor boeken te delen, kan je lekker mee chatten op diverse fora of reacties plaatsen op berichten die je zowat overal op het wereldwijde web kunt terugvinden. Maar als je je eigen stek wil waar je die gedachtenstroom wat kan ordenen, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kan je een account op instagram aan je leeshobby wijden, kan je op youtube wat ervaringen delen, een eigen facebookpagina of -groep aanmaken of maak je gewoon je eigen website over het boekenthema aan.
Bookblog : een website of locatie op het internet waar je je boekgerelateerde berichten, recensies en meer kan delen met een breed internetpubliek. Je kan je eigen website hiervoor aanmaken, of je kan één van de vele alternatieven zoals een facebookpagina of account op hebban hiervoor gebruiken.
Bookstagram : een instagramaccount dat volledig is gewijd aan zowat alles wat met boeken heeft te maken. Vooral vol leuke foto’s en natuurlijk een hele resem aan hashtags.
Booktube : kies je ervoor om je ervaringen te delen via vlogs of videoboodschappen, dan kan je die ook gaan delen op je eigen youtubekanaal.
Maak handig gebruik van allerhande afkortingen
Wanneer je snel met gelijkgezinden een boodschap wil uitwisselen dan maak je al wel eens gebruik van afkortingen. Ondertussen is een letterwoord als LOL of ROFL en BRB al goed ingeburgerd, maar ook de boekenwereld gebruikt zo zijn eigen termen.
TBR : zoals de meeste van deze bookish termen, is ook deze afgeleid uit het Engels en staat eigenlijk voor To Be Read, met andere woorden een lijst van boeken die je nog moet lezen of die op je leesplanning staan. Een nederlandstalig alternatief, maar heel wat minder gebruikt is dan ook NTL – Nog Te Lezen.
ARC : ook deze is een uit het Engels ontleende term en staat voor Advanced Reader Copy. Het betreft hier een bijna volledig afgewerkt boek dat voor de officiële uitgave en laatste redactie aan de pers of bloggers wordt overgemaakt.
CR : een iets minder gebruikte afkorting die staat voor Current Read of Currently Reading. Meestal wordt de volledige Engelse term gebruikt om aan te geven welk(e) boek(en) je momenteel aan het lezen bent.
DNF : nog maar eens een Engelstalige term die liefst niet teveel wordt gebruikt en staat voor Did Not Finish. Soms vallen boeken die je hebt aangeschaft of ontleend niet helemaal in de smaak en kom je er maar niet door. Wanneer je de leesbeurt vroegtijdig hebt afgebroken, dan kan je deze afkorting gebruiken.
HC : Bij de eigenschappen van een boek kan je vaak de verschillende uitgaves terugvinden. Eén daarvan is de beschikbaarheid in Hardcover-uitvoering. (boek met een harde kaft) De tegenhanger is dan weer een paperback (zachte kaft), met als afkorting PB, maar die wordt dan weer heel wat minder gebruikt.
ISO : deze term is niet alleen bookish en kan bij heel wat andere onderwerpen eveneens teruggevonden worden. Wanneer je op zoek bent naar een specifieke titel of uitgave wordt de afkorting voor In Search Off vaak gebruikt. In ons taalgebied is het natuurlijk even makkelijk om even snel “gezocht” te gaan typen.
YA : Er bestaan boeken voor zowat elke leeftijdscategorie, maar er zijn er slechts twee waarvan de afkorting regelmatig wordt gebruikt. YA staat voor Young Adult en duidt de lezers die ergens tussen volwassen literatuur en jeugdboeken in horen. Minder gebruikt, maar nog steeds aan een stille opmars bezig is NA, oftwel New Adult. Hierbij wil men een extra onderverdeling maken tussen YA en Volwassen lectuur, wat dan weer heel vaak gepaard gaat met eerder erotische inhoud.
ISBN : Omdat nu eenmaal heel wat boeken verschijnen of reeds verschenen zijn, bestaat de kans dat titels niet meer uniek zijn of dat er verwarring kan ontstaan tussen verschillende uitgaves. Om elk boek een uniek herkenbaar nummer mee te geven werd het International Standard Book Number in het leven geroepen.
Bovenstaand zijn een aantal letterwoorden die ik zelf ook regelmatig in mijn posts gebruik of die ik kan lezen bij andere bloggers en boekenliefhebbers. Natuurlijk is deze lijst niet volledig en mocht ik er eentje gemist hebben, dan hoor ik het graag en kan ik die in een toekomstige blog opnemen.