5 Kinder- en jeugdboeken die een beetje lekker ondeugend zijn

5

Een tijdje terug mocht ik al mijn avonturen delen in de wondere wereld van het o-zo-schattige, maar o-zo-koppige Nee-hoorntje. Die leeservaring was zo leuk en verfrissend, dat ik wel eens wat meer van die boeken wou verzamelen die een lekker ondeugend kantje bevatten. Het resultaat van mijn zoektocht (of althans een deel daarvan, kan je hieronder terugvinden) : 5 boeken die net dat beetje ondeugend zijn.

Ik zou wel een kindje lusten

Typisch bij deze “stoute” boekjes (als ik ze zo mag noemen), is dat ze het ondeugende luikje steeds met een knipoog brengen. Natuurlijk steeds op kindermaat, maar gegarandeerd dat ook volwassenen er heel veel plezier aan zullen beleven.

In dit verhaal vindt de kleine krokodil bananen best lekker, maar eigenlijk zou hij ook wel eens een kindje lusten. Op een dag ziet hij een meisje en waagt hij een poging… Een dolkomisch verhaal met fijne droge humor die iedereen, jong en oud, zal waarderen. Bij dit boekje kan je al aan de slag met kinderen vanaf 3 jaar.

Het boekje dateert al van 2005 en werd geschreven door Sylviane Donnio en Dorothée de Monfreid. Gottmer bracht deze uitgave op de markt.

Hé liet jij een scheet?

Vaak maken boekjes met een knipoog het ook makkelijker om zogenaamde taboe-onderwerpen toch bespreekbaar te maken met je kleine spruit. Het mag dan wel zo zijn dat ouders en hun kinderen opener gaan communiceren en taboes van jaren terug, op vandaag geen echt taboe meer zijn, het blijft ook vooral superleuk om samen met je kind of als leerkracht in de klas te kunnen giechelen met de jonge lezers of luisteraars.

Dit boekje dat amper 14 pagina’s telt is niet alleen een (voor-)leesboekje, het is ook een geluidenboek. De dieren in het oerwoud worden opgeschrikt door een knetterende scheet! Doe mee met de hilarische zoektocht naar de dader. Kun je horen wie het was? Mooi kartonboek met 7 grappige geluiden.

Het boekje van Heath McKenzie dateert al van 2018 en werd door Baeckens Books op de markt gebracht.

De grootste ettertjes van de wereld 3

Wie ondeugende boeken zegt, zal op vandaag al snel gaan denken aan één schrijver. Zo eentje die er zijn handelsmerk van heeft gemaakt om niet de doorsnee boeken te schrijven, maar eerder telkens weer hilarische en lekker bizarre buitenbeentjes. Nog geen idee? Ik heb het natuurlijk over David Walliams.

Dit boekje is ondertussen het derde deel in een reeks. Meester-ettertjes David Walliams en Tony Ross gingen zoals wel meer, de herkenbare samenwerking aan. Voor kleine en grote ettertjes vanaf 8 jaar. Net wanneer je dacht dat het weer veilig was om naar je boekenkast te gaan … nóg meer grootste ettertjes van de wereld! Maak kennis met Schreeuwlelijk Sabriana, Blaaskaak Barnabus, Verwaande Valentijn en Bazige Bonny – of wees verstandig en blijf zo ver mogelijk uit hun buurt. Laatste waarschuwing: dit zijn de etterigste ettertjes ooit!

Dit derde deel uit de serie verscheen al in 2019 met dank aan uitgeverij Clavis, maar is nog steeds (net als vele andere titels van de schrijver) uiterst populair.

Little Liars Club – Een nacht in Bazaar Bizaar

Ook in ons eigen taalgebied verschijnen wel eens boeken met een ondeugend kantje. Eentje die meer is dan zomaar een boek, is “Een nacht in Bazaar Bizaar”. Of eigenlijk konden we gelijk welke van de reeds vier delen tellende reeks in de kijker geplaatst hebben. (Nummer vijf komt half april naar de boekhandel). De opzet is niet alleen leuk, maar ook best wel origineel.

De Little Liars Club is (zoals de auteur het zelf omschrijft) de club die kinderen helpt wanneer ze in de problemen komen door een leugentje. Heb je gelogen dat je je witloof hebt opgegeten, maar zit die eigenlijk nog in je mouw verstopt? Of heb je tegen je vriendjes opgeschept dat je een olifant hebt thuis? Little Liars Club komt je helpen en zorgt voor die olifant!

De club is opgericht door Madame Lily, die vindt dat leugens ook heel goede verhalen zijn. In Vlaanderen zijn er verschillende clubs, die zich meestal achter of onder een bibliotheek bevinden. Je kan er alleen binnen geraken via een geheime ingang. En als je lid bent…

Little Liars Club vind je overal: op een eigen site, op YouTube, op Instagram, in boeken, … Beleef de verhalen op jouw manier. De reeks wordt verdeeld door uitgeverij Davidsfonds/Infodok en komt van de hand van Jonas Boets.

Vieze Versjes

Dit beknopte reeksje van vijf, sluiten we af met een boekje dat binnenkort in de rekken terug te vinden is.

Het is geen leesboek in de strikte zin van het woord, maar eerder een verzameling van rijmpjes die doen denken aan de gouden jaren van Roald Dahl’s Gruwelijke Rijmen of de vele leukerds van Annie MG Schmidt.

Mijn zusje is heel lief,
maar ze stinkt een beetje,
Tenminste, dat vindt papa,
want hij noemt haar altijd sch…

Nee, nee, nee, nee, nee!
Ik hoef niet naar de wc!
Ik hoef niet op het potje!
Ik liet alleen een pr…

Dit ondeugende boek vol stoute versjes werd samengesteld door Naomi Tieman en werd door Emanuel Wiemans voorzien van passende illustraties. Uitgeverij Lannoo brengt de titel naar het nederlandstalige publiek vanaf 26 maart.

Kennen jullie nog ondeugende boekjes die ik vergeten ben? Laat maar horen, misschien kunnen we er in een volgende post nog wel meer oplijsten.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories