5 Kinder- en jeugdboeken over superhelden

5

Kinderboeken en jeugdboeken heb je over zowat elk onderwerp wat je maar kan bedenken, maar er is maar weinig dat zo tot de verbeelding van de jonge lezertjes spreekt als een superheld. En natuurlijk heb je die ook in alle maten en soorten. Een superheld met echte superkrachten waar iedereen jaloers op is, of met een kracht waar ze helemaal niet zo trots op zijn. We hebben er speciaal voor jullie enkele opgelijst : 5 Kinder- en jeugdboeken waar een superheld de hoofdrol op zich neemt.

Kitty en de Tijgerschat

Ontmoet Kitty! Overdag een meisje. ’s Nachts een kat. En altijd klaar voor een avontuur.

Kitty kan niet wachten om naar het museum te gaan en het onschatbare Gouden Tijgerbeeld met haar eigen ogen te zien. De legende gaat dat degene die het beeld bezit, zijn grootste wens kan laten uitkomen…

Kitty gaat op een nachtelijk avontuur om Pompom het beeld te laten zien op een moment dat er niemand anders is. Maar het noodlot slaat toe wanneer het beeld gestolen wordt.

Kan Kitty de dader opsporen en het waardevolle beeld vinden voor de zon opkomt?

Dit boekje is een (voor-)leesverhaal voor jonge kinderen met leuke illustraties en is het tweede deel in de reeks rond superheldin Kitty. Het verhaal werd uitgebracht bij uitgeverij Blloan Junior.

Sam Breker en het gevecht van de superschurken

Voor de fans van De waanzinnige boomhut en Het leven van een loser, is er nu het verhaal van de tegenpool van de superheld, namelijk de superschurk, maar dan wel eentje die eigenlijk geen schurk wil zijn.

Sam Breker komt uit een familie van wereldberoemde superschurken. En natuurlijk verwachten zijn ouders dat hij ook een superschurk wordt. Maar tot hun grote teleurstelling is Sam een enorme goedzak en vindt hij alle slechte en gemene plannetjes van zijn ouders vreselijk. Zijn ouders schamen zich voor hem en sporen hem aan klein te beginnen, maar Sam weigert zelfs met een schaar in zijn handen rond te rennen! Moedeloos worden ze ervan.

Voordat zijn ouders kunnen accepteren dat hij een doorsnee burger wordt – BLEGH! – gaat Sam in de leer bij een van de grootste superschurken: Smeerkees. Hij is berucht, maar zijn speciale superkracht lijkt op het eerste oog nogal suf te zijn. Sam ziet het totaal niet zitten, maar dan ontdekt hij dat hij echt een boel van Smeerkees kan leren. Op een kwade dag moet hij kiezen tussen Smeerkees en de slechte bedoelingen van zijn familie. Wat doe je dan als door-en-door goede slechterik?

Dit boekje is al een paar jaar verkrijgbaar en werd uitgebracht door uitgeverij Van Holkema en Warendorf

Superjuffie in Australië

Deze reeks van Janneke Schotveld hoef ik waarschijnlijk aan de meeste boekenfans niet meer voor te stellen. Superjuffie is niet zomaar een superheld, ze verandert pas in een superheld wanneer een dier in nood is.

Juf Josje en Hakim hebben gespaard voor een reis naar Australië. En nu is het zover! Ze gaan een week helpen in een koalaopvang en daarna nog twee weken genieten van de rust en de natuur. Zónder kinderen, want die mogen deze keer echt niet mee.

De koalaopvang waar juf Josje en Hakim werken zit heel vol en er zijn zorgen. De bosbranden laaien steeds weer op en de koala’s blijven maar komen. Al het geld gaat op aan heel dure zalf om hun brandwonden sneller te laten genezen en de opvang moet misschien zelfs sluiten. En hoewel ze het echt niet van plan was – echt niet! – raakt Superjuffie toch verzeild in een gevaarlijk avontuur. En de kinderen zijn er toch bij, ook al zitten ze veertienduizendzevenhonderddrieënnegentig kilometer verderop…

Superjuffie in Australië is het negende deel van de populaire serie over de leukste juf van Nederland! Met grappige tekeningen van Annet Schaap. Dit deel werd heel recent uitgebracht door uitgeverij Van Holkema en Warendorf

Plasman

Heeft jouw kind nog wel eens een ongelukje? Superheld Plasman heeft daar zijn specialiteit van gemaakt en zal jong en oud meteen een glimlach op het gezicht toveren.

Plasman: een nieuwe superheld is opgestaan en wel een hele speciale.

Plasman hoort dan wel bij het selecte groepje superhelden die de stad veilig houden, maar hij voelt zich absoluut geen held. Zijn enige superkracht is dat hij vaak, veel en ver kan plassen.

Nooit wordt er een beroep op hem gedaan. Tot op een dag de verschrikkelijke sneeuwman in de stad verschijnt en alle andere superhelden ziek, zwak en misselijk zijn (of van hun ouders eerst hun bord leeg moeten eten). Uiteindelijk raapt Plasman al zijn moed bijeen en gaat hij het monster te lijf. En dan blijkt zijn superkracht lang niet zo nutteloos te zijn als hij dacht!

Deze samenwerking tussen Benjamin Leroy en Jaap Robben verscheen in 2017 bij uitgeverij Gottmer, maar kan ons nog steeds heel erg bekoren.

Bruno wordt een superheld

Overdag is Bruno gewoon Bruno. Maar zodra de zon ondergaat, verandert hij in Bruino – een superheld die nergens bang voor is.

Met zijn kwast en bruine verf gaat hij er ’s avonds op uit. Bijvoorbeeld om de fietsen van de grootste pestkoppen van de school bruin te schilderen…

Een hartveroverend boek over vriendschap en moed, dat werd bekroond als beste Noorse kinderboek van het jaar en in 2015 aan de haal ging met de Zilveren Griffel.

De reeks kent ondertussen al drie titels die naar het nederlands werden vertaald, waarvan Louise laat niet los waarschijnlijk de bekendste is. Het boek werd reeds in 2014 uitgebracht bij uitgeverij Querido.

Uiteraard is dit maar een kleine greep uit het grote aanbod van jeugd- en kinderboeken en zullen er nog heel wat leuke titels zijn die onder dit thema kunnen vervat worden. Als jij er nog eentje weet die zeker niet in de lijst mag ontbreken, dan horen we dat graag.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories