5 Kinder- en jeugdboeken over vampieren

5

In kinderboeken kan je soms heel wat angstaanjagende wezens terugvinden. Weerwolven, spoken, aliens, zombies, soms zijn ze eng, soms ook wel een beetje grappig of lief. Maar slechts weinig van die verschijningen spreken zo tot de verbeelding als de vampiers. En dan hoef je nog niet eens aan Dracula te denken, er is een uitgebreid aanbod aan verhalen met een vampier in de hoofdrol. Ik heb er alvast enkele voor jullie opgelijst : 5 Kinderboeken waar een vampier de hoofdrol op zich mag nemen.

De Nachtmerriewinkel en de verdwenen tanden

Openen doen we dit keer met een boekje dat we recent van een bespreking voorzagen. Ik was alvast heel aangenaam verrast van de avonturen van Nina.

Er schuilen heel wat rare wezens achter de deuren van de Nachtmerriewinkel, van een eigenwijze achtpoter, tot een jonge winkelgeest. En wat zou zo’n winkel niet zijn, als het geen vampier als bewoner zou hebben. Maar de slechtste vampier is er natuurlijk eentje zonder tanden en dat is nu net het probleem dat Nina in dit verhaal moet proberen op te lossen.

Het boekje is vooral bedoeld voor kinderen die het AVI-lezen net zijn ontgroeid en nog niet klaar zijn om zich aan de “zware” jeugdboeken te wagen zonder prentjes.

De Nachtmerriewinkel en de verdwenen tanden is het tweede deel in de reeks en werd uitgebracht door uitgeverij De Vier Windstreken.

Vampierzootje – Het Vampierelixir

In onze oplijsting hoeven we het niet altijd te hebben over de nieuwste releases. Soms hebben we gewoon zin om een gouwe ouwe in de kijker te plaatsen. En dit keer is het een titel uit 2011 geworden van Luc Embrechts.

Er gebeuren rare dingen in Dellebelle. AL snel ontdekken Lucas en Lotte dat ze met vampiers te maken hebben. Met de hulp van Ludovicus, een geheimzinnige man, gaan ze de strijd aan. Gelukkig zijn het geen normale vampiers. Bij elke opdracht begaan ze de ene idiote blunder na de andere, een écht vampierzootje!

Een vampierboek dat supergrappig en spannend tegelijk is… Bestaat dat wel? Natuurlijk! Lees snel Vampierzootje: lachen, brullen en bibberen tot je erbij neervalt!

In de reeks zijn vier delen verschenen waar de gekste dingen gebeuren. De boekjes werden uitgebracht bij uitgeverij Baeckens Books en zijn met een klein beetje geluk nog bij diverse boekhandels verkrijgbaar.

Isabella Maan

Isabella is zowat de liefste vampier-fee die je je maar kan voorstellen. Haar verhalen houden het midden tussen een (voor-)leesboekje en een prentenboek en zijn de belevenissen van een typisch meisjes-meisje.

Haar mama is een fee, haar papa is een vampier en zij is een beetje van allebei. Isabella’s klasgenootjes zijn allemaal een beetje bang wanneer ze op schoolreis gaan naar een griezelig, oud kasteel: wat als ze een spook zien? Isabella moet haar vrienden tonen dat dingen die eerst eng lijken soms helemaal niet eng zijn!

De reeks telt ondertussen al tien boekjes en zijn makkelijk te herkennen aan de typische tekeningen op de coverafbeelding, inclusief de kleurkeuze ervan (wit-zwart-roze). Uitgeverij Blloan Junior bracht de vertaalde werkjes naar het nederlandstalige publiek.

De meester is een vampierrat!

Wie over jeugd- en kinderboeken spreekt met daarin vreemde wezens, zal niet rond de boeken van Pamela Butchart heen kunnen. Naast baby-aliens en weerwolven, bracht ze ook een vampierrat in haar onmiskenbare unieke stijl. De avonturen van Izzy en haar vrienden wisten al heel wat harten te veroveren.

Izzy en haar vrienden zijn in SHOCK als ze de nieuwe schooldirecteur zien. Hij heeft ZWART haar en is heel BLEEK. Ze horen hem sissende geluiden maken. En in het zonlicht wordt hij knalrood. Als ze ontdekken dat hij ook een zwarte cape draagt, weten ze het zeker: de meester is een VAMPIERRAT. En met zijn leger van ratten is hij van plan de hele school over te nemen.

REN VOOR JE LEVEN!

Butchart brengt de jeugdige griezelverhalen steeds met een knipoog en weet haar publiek telkens weer te verrassen. Haar samenwerking met Thomas Flintham levert dan ook een uiterst herkenbare succesformule op. De verhalen van Izzy werden uitgebracht onder de vleugels van uitgeverij Holland.

Emilia Hoektand en de eekhoornkatjes

Ik weet niet hoe het komt, ik heb er in ieder geval niet opzettelijk voor gekozen, maar alle titels die vandaag in onze lijst zijn geraakt, maken deel uit van een reeks. Ook onze vijfde boekje is geen uitzondering op deze regel en is het zesde verhaal van Emilia Hoektand.

In het koninkrijk Nocturnië is het al duisternis wat de klok slaat. Iedereen is er bang voor glitter en vooral eenhoorns! In het kasteel van graaf Draak Hoektand en gravin Frivolien Hoektand woont Emilia, die het liefst van al met haar pompoenhuisdier Pulpje speelt en eropuit trekt met haar beste vrienden Floor, een grote yeti die alleen maar luid kan roepen in plaats van praten, en Heintje, die als de dood is voor eenhoorns en véle andere dingen.

In dit zesde verhaal krijgt Emilia Hoektands mama een baby ! En nu iedereen volop bezig is met die nieuwe aanwinst, is het aan Emilia om voor drie HEEL ondeugende eenhoornkatjes te zorgen. Kan Emilia bewijzen dat ze alles in huis heeft om de beste grote zus OOIT te worden?

Deze wondermooie reeks met groot lettertype en heel veel illustraties is uitstekend geschikt voor lezers vanaf zeven jaar. De boeken werden uitgebracht bij Uitgeverij Blloan Junior.

Wederom heb ik moeten een keuze maken uit een overvolle lijst aan titels over en met vampieren. En er zijn tal van minstens even goede titels die onze lijst niet hebben gehaald. (misschien kunnen die later wel een nieuwe lijstje vormen). Heb je echter nog een aanrader die niet mag ontbreken, laat het ons dan zeker weten.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories