Een kind dat één van zijn ouders verliest of een ander dierbaar familielid, of zelfs een kind dat afscheid moet nemen van zijn geliefde huisdier, het blijft een moeilijk gegeven. Als ouder, leerkracht, vriend of familie zoeken we dan naar manieren om het gegeven begrijpbaar voor te stellen en het kind enige troost te bieden. Boeken over het onderwerp zijn dan ook vaak een onmisbare hulp. Vandaag hebben we er vijf voor je opgelijst : 5 boeken die het rouwproces kunnen begeleiden.
Omdat ik je zo mis
Ieder kind heeft af en toe verdriet. Vaak klein verdriet, maar soms ook groot. En soms is het verdriet zo groot
dat het niet vanzelf over gaat. Dit boek kan daarbij helpen.
Er is bijvoorbeeld plek om foto’s in te plakken en om mooie momenten te beschrijven. Verhalen, gedichten en citaten van kinderen om te lezen. Maar ook ideeën om te knutselen of te koken… Opdrachten die kinderen begrip en rust brengen.
Door creatief met verdriet bezig te zijn, kunnen kinderen en ouders beter leren om te gaan met het verdriet. Dit boek biedt een goede hulp bij het begeleiden van het rouwproces, door middel van creatieve opdrachten. Kinderen leren woorden en betekenis te geven aan vaak onbegrijpelijke en moeilijk bespreekbare gevoelens en gedachten.
Dit boekje van Ayse Bosse werd uitgebracht in 2019 bij uitgeverij Randazzo
Papa Draak wordt niet meer beter
Een liefdevol en troostrijk prentenboek voor peuters en kleuters over een zieke ouder en afscheid nemen.
Papa Draak leert Drakie vliegen, vuurspuwen en nog veel meer. Maar op een dag wordt papa Draak ziek. Zo ziek, dat hij niet meer beter kan worden. Drakie, haar grote broer Vonk en mama Draak zijn erg verdrietig, maar ze proberen papa Draak zo veel mogelijk te helpen. Papa krijgt zijvleugels, zodat hij toch nog een tijdje kan vliegen. Tot zelfs dat niet meer kan en ze door moeten zonder papa Draak.
In dit liefdevolle prentenboek voor peuters en kleuters wordt op een eerlijke manier over ziekte, de dood en rouw verteld. Een kleurrijk verhaal waarin ondanks het zware onderwerp ruimte is voor humor.
Dit boekje werd uitgebracht door Uitgeverij Witte Leeuw in 2020 en de uitgeverij doneert per verkocht boek € 1,- aan Stichting ALS.
Briefjes voor Pelle
Voor vele boekenfans zal deze titel niet als een verrassing komen.
Briefjes voor Pelle van Marlies Slegers (bekend van Onder mijn huid, Verdrinken en Backpack) is het hartverwarmende verhaal over een 12-jarige jongen die met humor en op geheel eigen wijze de dood van zijn vader leert accepteren.
Pelle is hoogbegaafd en weet alles. Als hij te veel verdriet voelt, somt hij graag feiten op in zijn hoofd. Dat mieren een vlot kunnen bouwen om een overstroming te overleven. Dat er een naam bestaat voor de angst dat er pindakaas aan je gehemelte blijft plakken. Dat soort dingen.
Op een dag, een jaar na het overlijden van zijn vader, krijgt Pelle een schoenendoos die gevuld met is grotere en kleinere briefjes en ingepakte voorwerpen. Op de briefjes staan opdrachten. Pelle is vastbesloten alles uit te voeren. Niet alleen raakt hij daardoor in grappige en bijzondere situaties verzeild, ook komen er nieuwe mensen in zijn leven die ervoor zorgen dat hij en zijn moeder het leven weer zachtjes durven te omarmen.
Briefjes voor Pelle is een troostrijk verhaal, geschreven in een toegankelijke en prettige schrijfstijl. Met sfeervolle, full colour geïllustreerde schutbladen van illustrator Linde Faas.
Briefjes voor Pelle werd uitgebracht in 2020 bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff
Een doodgewoon doeboek
Wat doe je als je een tiener bent en je vader verliest? Hoe leer je weer op de wereld te vertrouwen, als je zoiets indrukwekkends overkomt?
Het overkomt Elin (10). Ook auteur ‘Kariene tekenmachine’ verloor haar vader, ze was toen nog maar 12. Op creatieve wijze ontdekte Kariene dat ze de antwoorden in zichzelf kon vinden en zo weer op haar eigen wijsheid kon vertrouwen.
In Een doodgewoon doeboek neemt de auteur Elin en de lezer mee op een creatieve ontdekkingstocht naar vertrouwen. Op een luchtige manier en met leuke doe-opdrachten wordt verlies verwerkt en wordt de ruimte gecreëerd die nodig is om je leven opnieuw vorm te geven, op jouw eigen manier.
Dit bijzondere boek werd uitgebracht bij uitgeverij Volt eind 2020 en werd samengesteld door Kariene van Steenoven.
Dag lief muisje
Voor de allerkleinsten onder ons, zullen Woezel en Pip vast geen onbekende figuurtjes meer zijn. Ze beleven niet alleen avonturen op kindermaat, maar gingen in samenwerking met Dromenjager en stichting Achter de Regenboog aan de slag om dit kinderboek uit te brengen.
Woezel en Pip rennen door het bos. Ze zoeken kastanjes. Woezels rugzak zit al bijna helemaal vol.
‘Kijk, daar zie ik nog wat, Pip,’ roept hij en wijst vooruit. Daar ligt iets in de schaduw van een oude eik.
Het is Muisje. Hij ligt heel stil. Zelfs zijn snorharen bewegen niet…
Gevoelig en toegankelijk prentenboek over het verliezen van een dierbare en afscheid nemen binnen de veilige en vertrouwde belevingswereld van de Tovertuin.
Dit boek dateert al van eind 2019 en werd door Guusje Nederhorst neergepend.
Ik weet dat er nog heel wat mooie titels beschikbaar zijn om dit gewichtige onderwerp bespreekbaar te maken, ik beperkte me echter tot vijf relatief recente uitgaves. Als jullie nog meer titels kennen die zeker in ons lijstje moeten opgenomen worden, laat dan zeker van je horen. Ik ben altijd blij als we ouders, leerkrachten of wie dan ook een helpende hand kan aanreiken in hun zoektocht naar het juiste boek.