Spreek jij al een beetje bookish? (deel 2)

S

Zowat een maandje terug had ik het met jullie al over de verschillende termen die boekenfans vaak gebruiken. Ik had er toen al heel wat opgelijst, maar natuurlijk zijn er nog heel wat die ik niet in het lijstje had opgenomen. Vandaag ga ik graag verder met het tweede deel van deze oplijsting. (en ja er volgt nog een derde deel).

Veelgebruikte termen alleen voor boekenliefhebbers

Covercrush : Wie onze blog volgt, zal ongetwijfeld al onze nieuwe rubriek hebben ontdekt, waarbij we telkens op maandag een wondermooie cover met jullie delen. We spreken van een covercrush wanneer je instant ‘verliefd’ wordt op een cover(-afbeelding), zelfs al is het niet je genre of je geeneens de blurb gelezen of van het boek gehoord.

Book Swag : In onze contreien wordt deze term wat minder gebruikt en stoppen we dit gegeven vaak onder de bredere term “Bookish Goodies”. Het betekent zoveel als allemaal leuke hebbedingetjes die boekgerelateerd zijn, zoals boekenleggers, juweeltjes, bookplates, tote bags enz.

Bookplates : oorspronkelijk was een bookplate vaak een volledig geïllustreerde pagina of insert die in het begin van een boek was terug te vinden. De term werd ook vaak gebruikt voor een eigendomslabel dat in het boek werd bevestigd. Tegenwoordig gebruiken we dit meer voor een kaart of sticker die de handtekening van de auteur draagt om in het boek te kleven. Handig wanneer je je boek niet bij hebt op een signeersessie of als je een handtekening wenst te verkrijgen via de post en je je boek niet wil verzenden.

Standalone : Boeken kunnen deel uit maken van een reeks of serie, of ze kunnen gewoon een op zich staand verhaal bevatten. In dat laatste geval spreekt men van een standalone. Vaak wordt deze term gebruikt om te duiden dat een boek dat personages of een setting van een reeks bevat, geen deel uitmaakt van de serie en los van de rest kan gelezen worden.

Leesdip : Wanneer je het (om wat voor reden dan ook) wat moeilijk hebt om in een boek te komen en je de zin niet vindt om te gaan lezen, dan spreekt men van een leesdip. Terwijl je vaak anders het ene boek na het andere verslindt, laat je leesplezier je wat in de steek.

Book Nook : Lezen kan je zowat overal doen, maar wanneer je een favoriete plekje hebt in huis (of daarbuiten), of je gaat speciaal een kamertje of “hoekje” in je huis inrichten om je te verdiepen in een boek, dan spreken we van een booknook. Zoek maar even op internet, je zal vast hele mooie foto’s ontdekken.

Shelfie : Iedereen heeft wel al eens gehoord van een selfie, een foto die je met je smartphone van jezelf neemt. Bij een shelfie neem je één of meerdere foto’s van je boekenkast. En net als bij een selfie is het ook hier de bedoeling dat je die lekker gaat delen met al je vrienden en je mede-boekenfans.

Voor meer boekgerelateerde woorden en termen, kan je ook onze vorige post nalezen.

Net als vorige post heb ik ook deze keer weer een aantal termen opgelijst waarmee je alvast een heel eind komt als je met een echte boekenfan aan de praat raakt. We houden er natuurlijk nog een handvol over voor een volgende post, maar mocht je zelf nog woorden, termen of afkortingen aan deze lijst willen toevoegen, laat het me dan zeker weten.

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories