Gerd Goris

G

Hoi boekenfans, ik ben Gerd Goris. Mijn schrijfverhaal begon op het einde van de lagere school. Ik verzon een detective-verhaaltje, dat een schoolkameraad voor me afdrukte en inbond. Toen al vond ik het een heerlijk en uniek gevoel om mijn boekje gerealiseerd te zien en het in m’n handen te mogen houden. Daarna heb ik lange tijd niet geschreven, mede doordat mijn studies me in beslag namen. Het schrijversvuur is echter opnieuw in me gaan branden na mijn deelname aan enkele schrijfwedstrijden, en door mijn samenwerking met schrijfmakker Jonathan Mertens, waarmee ik de winnende inzending van de verhalenwedstrijd van uitgeverij Charish schreef in 2007.

Het plezier dat ik vond in het schrijven, gekoppeld aan de eerste erkenning voor wat ik schreef, deed in mij het verlangen groeien om er veel meer mee te gaan doen. Ik ging gretig aan de slag, wat resulteerde in enkele premature fantasy verhalen, waarmee ik mijn stem zocht en waarmee ik beitelde aan mijn stijl. Ik besefte meer en meer waar ik naartoe wilde en schreef op een bepaald moment het begin van het verhaal dat mijn debuut zou worden: Goedzo en de Zoeker, vorig jaar uitgegeven bij uitgeverij Macc.

In vele opzichten is dit slechts het begin geweest: ik kon namelijk niet alleen veel leren van de expertise van mijn redacteur, ook viel er heel wat te leren van de mensen die dit boek kritisch hebben gerecenseerd. En zo is het voor mij eigenlijk een levenslange zoektocht en een voortdurend leerproces, om niet alleen een netjes afgewerkt en een genietbaar verhaal af te leveren, maar om er eveneens iets moois en hoopvols mee te vertellen aan mijn lezers.

  • Naam van de auteur: Gerd Goris
  • Geboorteplaats: Bonheiden
  • Geboortedatum: 23 augustus 1986
  • Aantal jaren in het vak: Debuut ‘Goedzo en de Zoeker’ gepubliceerd in 2018 bij Uitgeverij Macc
  • Mijn beroep voordat ik schreef en nog steeds: Teeltmedewerker

Goedzo en de Zoeker is mijn eerste wat ik noem ‘fantastieke sprookje’: een sprookje volgens het aloude recept, mét toevoeging van fantasy-elementen, dat bovendien leest als een spannend en onderhoudend avontuur. Dit type vertelling is dan ook eerder een verrijkt sprookje dan volbloed fantasy. Ik streef er minder naar om een ernstig fantasy-auteur te zijn, dan wel een inspirerende verteller, die de lezer graag ontspannende en toegankelijke lectuur aanreikt.

Momenteel is schrijven mijn geliefkoosde hobby. Ik beleef er veel plezier aan en ik haal er vaak ook kracht uit. Met mijn debuut Goedzo en de Zoeker hoop ik lezers een verhaal te schenken dat boeit, ontspant, of een zekere troost biedt voor wie zoekt. Het is soms een prachtig gevoel wanneer een lezer me laat weten genoten te hebben van wat ik heb geschreven. Ik ben dan blij en schaaf mijn schrijfwerk nog bij zodat er bij dat volgende boek nog meer te genieten valt.

Enkele stukjes tekst uit Goedzo en de Zoeker:

Uit hoofdstuk 1: De opdracht
p. 12-13

‘Morgen na mijn vertrek, bij zonsopgang, moet jij met veel haast naar Zonnaven trekken. Op je weg naar de stad zul je geregeld mijn gezicht zien. Wees dan niet bang, Goedzo. Het is mijn teken dat de persoon die je dan ontmoet je op een betrouwbare manier zal helpen.’
‘Maar meester,’ protesteerde Goedzo hevig en ontsteld.
‘De teerling is geworpen, jongen, en wij moeten doen wat nodig is. Nu moet je me één ding beloven. Dat is heel belangrijk.’ Ernstiger kon de wijsgeer niet kijken. ‘Mijn verzameling boeken zijn na mijn vertrek de jouwe, zoals ik je heb beloofd. Maar je moet me beloven dat je die boeken en de locatie van onze grot helemaal voor jezelf houdt, totdat je bij koning Marivoet bent.’
Goedzo voelde aan dat dit wel eens het belangrijkste moment tussen hem en zijn meester kon worden. Dus stak hij twee bibberende vingers in de lucht zoals hij de koning had zien doen bij diens aanstelling en zei: ‘Ik beloof dat ik uw boeken en deze plek geheimhoud tot ik bij de koning ben.’
‘Een belofte is de kern van vertrouwen, Goedzo. Er is niets krachtiger of gevaarlijker dan dat. Niets krachtiger wanneer je je eraan houdt. Niets gevaarlijker wanneer je dat niet doet. Maar jou vertrouw ik als geen ander. Ik doe je dit eigenlijk meer beloven voor jouw eigen veiligheid, jongen, want ik weet dat jij met je goede hart iedereen in vertrouwen wil nemen; ook leugenachtige lieden zoals je die zeker zal tegenkomen op je reis. Ze zullen naar jou aangetrokken worden als muggen naar een nietsvermoedende slaper. Alleszins ben je nu gewaarschuwd, dierbare Goedzo!’
‘Ik zal mijn best doen,’ antwoordde de dienjongen. ‘Toch ben ik bang dat ik het zou verknoeien, meester. Ik ben nog niet vaak alleen op pad gegaan en –’
‘Ik kan je alleen zeggen dat je het prima gaat doen,’ antwoordde Diederic met zijn blik op de horizon van de toekomst, die hij reeds deels kende maar waarover hij niet veel mocht vertellen. De Zoeker legde daarop een hand op Goedzo’s schouder en keek de jongeman aan met ogen die rouwden.
‘Je hebt nooit geklaagd en voortreffelijk voor me gezorgd. Ik ben heel trots dat je mijn helper wilde zijn, en mijn vriend.’ Hij zocht naar woorden, vond die niet, tot zij vorm kregen in de tranen waarmee zijn ogen volliepen. Goedzo huilde ook, want hij besefte dat een definitief afscheid onafwendbaar was, al begreep hij toen nog niet waarom.

Uit hoofdstuk 27: De draak en zijn ruiter
p. 178

Het krachtige hart van de draak bonsde transparant door zijn huid in zes blauwwitte flitsen, terwijl het één werd met dat van Kantatis. In een omtrek van duizenden mijlen rondom de twee waren de bliksemachtige flitsen zichtbaar. Tijdens de flitsen pulseerde de grot van dat bloedverbond als een elektrisch kloppend, met stenen omhuld hart, waar niet veel van overbleef nadat de kracht van de bonzen alles in de onmiddellijke omgeving aan flarden had gescheurd. De ijle, akelige lichtflitsen tekenden zich in schril contrast af tegen het allesverslindende duister van die nacht.

Ik werk op dit moment aan een nieuw manuscript in dezelfde stijl van dit eerste fantastieke sprookje, dat zich afspeelt op een geheel nieuwe wereld met dito personages.
Wil je meer weten over mezelf en mijn debuut?

Bezoek mijn website: www.gerdgoris.webnode.be

Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories