Inge Bergh

I

Hoi Lookiefans, mijn naam is Inge Bergh.
Ik woon in Brugge met mijn man, onze twee zonen, poes Muis en hond Rover.

Mijn wiegje stond in Blankenberge, ik werd er geboren op 18 maart 1974.
Inderdaad, lang voor het jaar 2000. In een tijd toen alles anders was.
We betaalden met Belgische franken, luisterden naar muziek op cassettes, televisies hadden geen afstandsbediening, telefoons een draaischijf, gsm’s, laptops, tablets en Facebook bestonden niet, bellen naar huis deed je vanuit een telefoonhokje op straat en een Twix heette toen nog gewoon Raider.
In die tijd had ik één grote droom: schrijfster worden.

Veel mensen vonden dat belachelijk. Ik was een dromer, zeiden ze, ik had veel teveel fantasie.  Ik kon maar beter ‘groot’ worden, een normaal beroep kiezen en dat dwaze idee opbergen.  Gelukkig had ik niemand verteld over die andere grote droom van mij:  ik wilde Pippi Langkous zijn.

Pippi Langkous worden is nooit echt gelukt, maar laat je als schrijver nu net een grote fantasie nodig hebben.  Niet gek dus dat ik toch schrijfster werd!

Mijn eerste boek verscheen op mijn 23ste. Ondertussen ben ik 45 en schreef ik al zo’n tachtig boeken. Enkele van mijn boeken werden ook vertaald. Zo kun je boeken van mij lezen in het Frans, Deens, Zweeds, Portugees en Koreaans. Heel bijzonder vind ik dat.

Soms werk ik samen met andere auteurs, zo schreef ik samen met Sylvia Vanden Heede het boek ‘Hond Weet Alles en Wolf niets’. Dat boek werd in 2015 bekroond met een Vlag en Wimpel.

Ik verzin mijn eigen boeken, maar schrijf ook in opdracht voor bestaande figuren als Suske en Wiske, Hopla, Nellie en Cezar en De Smurfen. Momenteel mag ik aan de slag met strips van FC De Kampioenen, die herwerk ik tot boekjes voor eerste lezertjes. Een hele leuke opdracht!

Van alle boeken die ik tot nu toe schreef vind ik ‘Warres Vleugels’ (uitgeverij De Eenhoorn) nog steeds het allermooiste.

‘Warres Vleugels’ vertelt op een bijna sprookjesachtige manier hoe Warre zijn eigen weg in het leven zoekt en daar, met vallen en opstaan, wonderwel in slaagt.

De dromerige en paginagrote illustraties versterken het verhaal.

Joke Guns schreef in 2012:
Warres vleugels is een prachtig, poëtisch en zelfs humoristisch verhaal dat ons een spiegel voorhoudt zonder belerend te zijn. Het is een boek dat me tot tranen toe ontroerd heeft.’

Wist je dat mijn eerste drie boeken voor eerste lezertjes gebaseerd zijn op gekke dingen die mijn kinderen uitspookten toen ze klein waren?

Zo schreef ik ‘Broer Te Koop’ (uitgeverij De Eenhoorn).

Een hilarisch verhaal over Kaat die haar broer Tom zo beu is dat ze hem te koop aanbiedt op de rommelmarkt.

Ik haalde mijn inspiratie uit een felle ruzie tussen mijn zonen. Ze schreeuwden allerlei lelijke dingen naar elkaar. Ik deed mijn best om al dat geschreeuw te negeren, tot… ik mijn oudste zoon plots zijn broer hoorde bedreigen: ‘als je nu niet stopt met ruziemaken verkoop ik je morgen op de rommelmarkt!’  

PING!

Niet veel later lag het boek in de rekken.

Mijn meest recente leesboek voor jonge lezers is ‘Help! Mijn Oom is een Inbreker!’ (uitgeverij De Eenhoorn).  Het is een grappig en bloedspannend verhaal waarin niets is wat het lijkt. 

Floors ouders moeten nog een week werken voor ze op vakantie kunnen vertrekken. Dus moet Floor gaan logeren bij haar oom.

Oom Mark is een nerd, een rare snuiter en – heeft ze dat goed gehoord? – een inbreker!

Floor krijgt het behoorlijk benauwd wanneer oom Mark haar meeneemt naar een verlaten kasteel. Dit kan alleen maar slecht aflopen…

Het is het tweede boek in de ‘Help!’- reeks.

Eerder verscheen ‘Help! Ik was op TV!’, dit boek werd net voor de zomer genomineerd voor de KJV.  Beide boeken werden door Richard Verschraagen gevuld met heerlijk mooie illustraties.

Heel bijzonder voor mij is dat, naast alle boeken die ik schreef voor kinderen, er begin september voor het eerst een boek van mij verscheen speciaal voor jonge ouders.

In ‘Mijn Grote Taterflaterboek’ (uitgeverij Baeckens Books) kunnen jonge ouders alle gekke uitspraken en memorabele momenten van hun kinderen noteren om ze nooit meer te vergeten.
Een echt koesterboek dus.

Oh, en wat die tweede kinderdroom van mij betreft?
Vorig jaar mocht ik voor SmåBUS International Children´s and Young Adult Literature Conference een workshop ‘Schrijven Voor Illustratoren’ geven, heel ver weg, in het Zweedse Småland. 
We maakten toen ook een uitstap naar het geboortehuis van Astrid Lindgren. Ja hoor: de schrijfster van Pippi Langkous!

Voor mij was toen de cirkel rond.

Wil je meer over mij te weten komen?

Surf dan naar mijn website http://ingebergh.weebly.com
of naar mijn auteurspagina op Facebook of op Instagram.


Over de auteur

Jeroen Dejaegere

Groot liefhebber van film, series, comics, strips en allerhande boeken. Beluisteraar van zowat elk muziekgenre, maar met een hart voor de zwaardere metalen. Mijn kijk- en leesvoorkeur gaat uit naar fantasy en science-fiction, maar een thriller gaat er ook wel af en toe vlot in.

Ondertussen is mijn boekencollectie uit zijn voegen gebarsten en probeer ik hier mijn bevindingen en ervaringen neer te pennen.

Voeg een opmerking toe

Categories